Ortadoğu'nun atom cephaneliğine sahip tek ülkesi olduğu düşünülen İsrail, herhangi bir İran nükleer anlaşmasına bağlı olmayacağını ve sonunda İran nükleer tesislerine karşı tek taraflı olarak saldırı yapabileceğini söylüyor.

Raisi yaptığı konuşmada, "Siyonist rejim İsrail, şunu bilmelisiniz ki, ulusumuza karşı en ufak bir hamle yaparsanız, silahlı kuvvetlerimiz Siyonist rejimin kalbini hedef alacaktır" dedi. 

TRUMP DÖNEMİNDE SON BULMUŞTU

ABD ve İran, anlaşmayı kurtarmak için bir yılı aşkın süredir dolaylı görüşmelerde bulunuyor. Washington, Trump döneminde anlaşmayı terk etti ve Tahran'a yaptırımları yeniden uyguladı. 

Ancak müzakereler, ABD'nin İran Devrim Muhafızları'nı Tahran'ın talep ettiği gibi ABD Terör Örgütü listesinden çıkarıp çıkarmayacağına ilişkin çözülmemiş sorun nedeniyle geçen ay askıya alınmıştı. İran, anlaşmanın nükleer programındaki sınırlarını ihlal ederek tepki gösterdi. Anlaşmaya göre İran, ekonomik yaptırımlardan kurtulma karşılığında nükleer çabalarını sınırladı. 

‘STRATEJİMİZ SALDIRI DEĞİL SAVUNMA’

İsrail'i programla bağlantılı tesislere çeşitli saldırılar düzenlemek ve İranlı nükleer bilim adamlarını öldürmekle suçladı. İsrail iddiaları ne yalanladı ne de onayladı. İran’ın tanımayı reddettiği İsrail, İslam Cumhuriyeti'ni "nükleer bir eşik devlet" olarak kabul etmeyeceğini söylüyor. Raisi, "Stratejimiz saldırı değil savunmadır. İran ordusu yaptırım fırsatını kendini güçlendirmek için çok iyi kullandı ve askeri sanayimiz şu anda en iyi durumda" dedi. (Reuters)