İran Dışişleri Bakanı Sözcüsü Saeed Khatibzadeh, Bağdat’ta gizlice görüşüldüğüne dair iddiaları ne onayladı, ne de reddetti. Ancak medya kuruluşlarının "çelişkili alıntılar" kullandığını ve Financial Times ve Reuters’ın haber uydurma geçmişi olduğunu ekledi.

5 YILDIR DİPLOMATİK BAĞ YOK

Ancak Khatibzadeh, İran'ın "Suudi Arabistan ile görüşmeleri her zaman memnuniyetle karşıladığını ve bunu iki ülke halkına ve bölgesel barış ve istikrarına faydalı bulduğunu ve bu düşüncenin devam edeceğini" belirtti.

Suudi Arabistan'ın önde gelen bir Şii Müslüman liderin Riyad yönetimi tarafından infaz edilmesinin ardından Suudi Arabistan'ın Tahran'daki büyükelçiliğine baskın düzenlendiği Ocak 2016'dan bu yana iki ülke resmi diplomatik bağlara sahip değil.

İSİMSİZ KAYNAKLAR YALANLADI

Financial Times ve Reuters'ın haberlerine göre, İranlı ve Suudi yetkililer, Mart 2015'ten buyana Suudi Arabistan liderliğindeki askeri koalisyonun İran'a bağlı Husi isyancılarıyla savaştığı Yemen'deki savaşı tartışmak için 9 Nisan'da doğrudan görüşmeler yaptı.

Görüşmelerde, siyasi ve ekonomik çalkantı içinde olan ve Arap devletlerinin İran destekli Hizbullah hareketinin etkisinden endişe duyduğu Lübnan'a da değindiği bildirildi. 

İran ve Suudi Arabistan'dan isimsiz kaynaklar Irak'ta görüşmeler yapıldığını yalanladı.

(Al Jazeera, Çeviri:polemikhaber)