İran'ın Faziletleri Teşvik Etme ve Yardımcısı Önleme Genel Merkezi Sekreteri Mohammad Saleh Hashemi Golpayegani, yakın tarihli bir röportajda, hükümetin ülkenin katı lideri Ebrahim Raisi tarafından imzalanan yeni bir kararnamenin ardından halka açık yerlerde kadınlara karşı gözetim teknolojisini kullanmayı planladığını duyurdu. 

DEV PROTESTODAN SONRA İMZALANDI

Kararname, sokaklarda, otobüslerde ve trenlerde başları açık videolarını sosyal medyada paylaşan kadınların ülke çapında protestolara yol açan 12 Temmuz ulusal “Tesettür ve İffet Günü”nden bir ay sonra, 15 Ağustos'ta imzalandı. 

Hollanda'daki Twente Üniversitesi'nden araştırmacı Azadeh Akbari, "İran hükümeti, yasayı ihlal eden kişileri tespit etmek için yüz tanıma kullanma fikrini uzun süredir düşünüyor. Rejim, yeni teknolojiler giydirilmiş şiddet içeren 'eski moda' totaliter kontrol biçimlerini birleştiriyor” dedi. 

KENDİSİNİ TACİZ EDEN KİŞİDEN ÖZÜR DİLETTİLER

Yeni kararnameye karşı geldikleri için tutuklanan kadınlardan bazılarının kimlikleri, başörtülerini düzgün takmadıkları için toplu taşıma araçlarında taciz edildiklerine dair videolar internette yayınlandıktan sonra belirlendi. 28 yaşındaki Sepideh Rashno, sosyal medyada dolaşan bir videonun bir diğer yolcu tarafından “uygunsuz giyindiği” için azarlanmasının ardından tutuklandı ve çevredekiler tarafından araçtan zorla indirildi. İnsan hakları grubu Hrana'ya göre, Rashno tutuklandıktan sonra dövüldü ve ardından televizyonda kendisini taciz eden yolcudan özür dilemeye zorlandı.

Rashno, internette viral olmasının bir sonucu olarak şiddetli baskıya maruz kalan ilk kişi değil. 2014 yılında, üçü erkek ve üçü kadın olan altı İranlı, Tahran'da Pharrell Williams'ın Happy adlı şarkısıyla dans ederken 150 binden fazla izlenen bir videonun ardından bir yıl hapis ve 91 kırbaç cezasına çarptırıldı.

2015'ten bu yana İran hükümeti, göz taramaları, parmak izleri ve yüz görüntüleri gibi verileri depolayan bir çip içeren biyometrik kimlik kartlarında aşamalı olarak ilerliyor. Araştırmacılar, bu bilgilerin artık hem sokaklarda hem de siber alanda zorunlu kıyafet kurallarını ihlal eden kişileri belirlemek için yüz tanıma teknolojisi ile kullanılacağından endişe ediyor. (Guardian)