İnsan hakları gruplarına göre, sadece geçen hafta idam edilen 32 kişi idam edildi ve bunlar arasında kocalarını öldüren için üç kadın da idam vardı. Aralarında 15 yaşında evlendiği adamı daha sonra öldürmekten hüküm giyen eski bir çocuk gelin de vardı. İnsan hakları grupları, İran'ın diğer tüm ülkelerden daha fazla kadını idam ettiğini ve bunların çoğunun kocalarını öldürmekten suçlu bulunduğuna inanılıyor.

‘MAHKEMELER DİKKATE ALMIYOR’

İran İnsan Hakları Grubu, eski çocuk gelin Soheila Abadi'nin 10 yıl önce 15 yaşındayken kocasıyla evlendikten sonra onu öldürmekten mahkum edildikten sonra cezaevinde asıldığını söyledi. Ceza mahkemesinin cinayetin nedeninin "aile anlaşmazlıkları" olduğunu söylediği bildirildi. Grup, idam edilen diğer iki kadının da kocalarını öldürmekten hüküm giydiğini söyledi. Aktivistler, davaların birçoğunun aile içi şiddet suçlamalarını içerdiğini ancak İran mahkemelerinin bunu sıklıkla dikkate almadığını söylüyor.

Ayrıca, iran makamları ölüm cezasının uygulandığı her vakayı resmi olarak açıklamadığı için infaz rakamlarına ilişkin kesin rakamlar mevcut değil. İki hak grubu tarafından Nisan ayında yayınlanan bir araştırmaya göre, geçen yıl İran'da gerçekleştirildiğine inanılan infazların sadece yüzde 16.5'i yetkililer tarafından açıklandı. Bu yılki raporlar, ölüm cezasının kullanımının o zamandan beri daha da arttığını gösteriyor.

Uluslararası Af Örgütü Bölge Müdür Yardımcısı Diana Eltahawy, "Devlet aygıtı, yaşam hakkına yönelik menfur bir saldırıda ülke çapında kitlesel ölçekte cinayetler gerçekleştiriyor" dedi. (BBC)