Gösteriler İran'ın 31 eyaletinin çoğuna ve neredeyse tüm şehir merkezlerine yayıldı, hükümet karşıtı göstericileri ordu da dahil olmak üzere rejim güçleriyle karşı karşıya getirdi ve durum, 13 yıldan fazla bir süredir devletin katı otoritesine karşı en büyük tehdidi oluşturmaya devam ediyor. 

ONLARCA KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ 

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, komplocuları huzursuzluğu kışkırtmakla suçladı ve “ülkenin güvenliğine ve huzuruna karşı çıkanlara” baskı yapma sözü verdi.

İran'a göre, güvenlik güçleriyle çıkan çatışmalarda 35 kadar kişi öldü. İranlı yetkililer, 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ölümünü çevreleyen öfkeyi bastırmaya çalışırken beş güvenlik personelinin de öldüğünü söylüyor. Ancak aktivistler, ölü sayısının en az 50 olduğunu ve daha da yüksek olabileceğini söylüyorlar.

2009 YILINI HATIRLATIYOR

Gösteriler, çekişmeli cumhurbaşkanlığı seçimlerini takip eden ve vatandaşların güvenlik güçlerine karşı en son karşı karşıya geldiği 2009 yılındaki ateşli protestoları hatırlattı.  

İranlı gazeteci Sima Sabet, “2009'daki hareketle karşılaştırıldığında mevcut protesto arasındaki temel fark, insanların şimdi karşı koyması. Halk, acımasız rejimden korkmuyor” dedi.

Sabet, “Göstericiler şimdi ambulansları yakıyor çünkü hükümet ambulansları insanları kurtarmak için değil, güvenlik güçlerini hareket ettirmek için kullanıyor. Protestocular şimdi farklı taktikler kullanıyorlar; tüm şehirler arasında hareket ediyorlar ve güvenlik güçlerinin tüm yerleri kontrol etmesini zorlaştırıyorlar” diye ekledi. (Guardian)