Saeed Khatibzadeh haftalık bir basın toplantısında, "Bu görüşmelerin kesilmesinden Amerika sorumludur. Washington, anlaşmanın yeniden canlandırılması için siyasi karar vermeli" dedi ve Tahran'ın "sonsuza kadar beklemeyeceğini" de sözlerine ekledi. 

ABD: TOP İRAN’DA

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, nükleer müzakerelerde az sayıda çözülmemiş meselenin kaldığı ve bu kararları alma sorumluluğunun Tahran'da olduğu belirtildi. İran, Washington'ın İran'ın İslam Devrim Muhafızları’nı yabancı bir terör örgütü olarak tanımlanmasını kaldırması da dahil olmak üzere hala önemli sorunlar olduğunu söyledi.

Ayrıca Tahran, gelecekteki herhangi bir ABD başkanının anlaşmadan çekilmeyeceğine dair garantiler için bastırıyor. Yaptırımların ne ölçüde geri alınacağı da çözülmemiş bir başka sorun olarak duruyor.

‘SUUDİ ARABİSTAN’LA GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ’

Khatibzadeh ayrıca, Riyad'ın önemli ikili sorunları çözmeye istekli olması halinde Tahran'ın bölgesel rakibi Suudi Arabistan ile görüşmeleri sürdürmeye hazır olduğunu söyledi.

Rusya'nın talebi, dünya güçlerini Mart ayı başlarında nükleer müzakereleri duraklatmaya zorladı, ancak Moskova daha sonra İran ile ticaretinin Ukrayna ile ilgili yaptırımlardan etkilenmeyeceğine dair yazılı garantiler verdiğini söyledi ve Moskova'nın yıpranmış anlaşmanın yeniden canlandırılmasına izin verebileceğini ileri sürdü. (Reuters)