75 yaşındaki Rüşdi, ABD’nin New York eyaletinde bir etkinlikte sahnede bıçaklandıktan sonra ağır yaralandı.

‘AŞAĞILIK’

Daha önce, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, İran devlet medyasını saldırı hakkında böbürlenmekle suçladı ve davranışını "aşağılık" olarak nitelendirdi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanaani Tahran, saldırıyla ilgili herhangi bir bağlantıyı "kategorik olarak" reddetti ve "kimsenin İran İslam Cumhuriyeti'ni suçlamaya hakkı yok" dedi. Ancak, ifade özgürlüğünün Rüşdi'nin yazısında dine hakaret etmesini haklı çıkarmadığını söyledi.

Sözcü, Tahran'daki haftalık basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Bu saldırıda Salman Rüşdi ve destekçilerinden başka kimseyi suçlamaya ve hatta kınamaya layık görmüyoruz" dedi. İran, Rüşdi'nin saldırganı hakkında medyada çıkanlar dışında başka bir bilgiye sahip olmadığını da sözlerine ekledi.

Blinken daha önce İran'ın devlet kurumlarını yazara karşı şiddeti kışkırtmakla suçlamıştı. Açıklamada, Rüşdi'nin "ifade özgürlüğü, din veya inanç özgürlüğü ve basın özgürlüğü gibi evrensel hakları tutarlı bir şekilde savunduğunu" söyledi.

SUÇLAMALARI REDDEDİYOR

Cuma günkü saldırıyla ilgili olarak suçlanan 24 yaşındaki Hadi Matar, cinayete teşebbüs ve saldırı suçlamalarını reddetti. Sahneye koşarak Rüşdi'yi yüzünden, boynundan ve karnından en az 10 kez bıçaklamakla suçlanıyor. (BBC)