İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Mohammad Eslami, "Geçmişte kabul ettiğimiz nükleer kısıtlamalarla bağlantılı nükleer anlaşma çerçevesinde denetime izin vermeye kararlıyız. Ne bir fazla ne bir eksik" dedi.

Washington, Avrupa Birliği tarafından önerilen ve eski Başkan Donald Trump'ın terk ettiği ve şu anki Başkan Joe Biden'ın canlandırmaya çalıştığı İran ile 2015 nükleer anlaşmasını geri getirecek bir anlaşma taslağına yakında yanıt vermeyi hedefliyor.

İran, nükleer anlaşmanın ancak Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın, Tahran'ın nükleer çalışmaları hakkındaki iddialarını geri çekmesi halinde kurtarılabileceği konusunda ısrar etti. Washington ve diğer Batılı güçler, Tahran'ın talebini anlaşmayı yeniden canlandırma kapsamı dışında görüyor.

Haziran ayında, BM nükleer gözlemcisinin 35 uluslu yönetim kurulu, ABD, Fransa, İngiltere ve Almanya tarafından hazırlanan ve İran'ı bildirilmemiş üç bölgede bulunan uranyum izlerini açıklamadığı için eleştiren kararı ezici bir çoğunlukla kabul etti. Eslami, İran'ın açıklanamayan uranyum izleri iddialarının sürgündeki İranlı muhalifler ve İran'ın ezeli düşmanı İsrail tarafından işlendiği yönündeki iddiasını yineledi.

NÜKLEER ÇALIŞMALAR DERİNLEŞİYOR

Karara yanıt olarak İran, daha verimli gelişmiş santrifüjler kurarak ve ayrıca 2015 anlaşması kapsamında kurulan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın esas olarak tüm izleme ekipmanını kaldırarak yeraltı uranyum zenginleştirmesini daha da genişletti. Bu arada, Tahran'ın en üst düzey ulusal güvenlik organına bağlı bir web sitesi olan Nour News, Washington'un İran'ın bazı temel taleplerini geri çektiği yönündeki iddiasını reddetti.

Nour News, "Amerikalılar, İran'ın görüşmelerde geri çekildiğini öne sürmeye çalışıyorlar, ancak nükleer anlaşmadan ayrılan Washington'du ve anlaşmaya dönerse önceki pozisyonlarına geri gelecek olan ABD hükümetidir" şeklinde kaydetti. (Reuters)