Oyların yüzde 90'ı sayıldığında, İranlı yetkililer 28,6 milyon kişinin oy kullandığını söyledi. 2017'de 41 milyondan fazla kişi oy kullanmıştı. 

‘’HERKESİN LİDERİ OLACAĞIM’’

Resmi sonuçlar daha sonra yayınlanacak olmasına rağmen, Raisi oyların yüzde 50'sinden fazlasını alarak ikinci tura gerek kalmadan koltuğun yeni sahibi oldu.

Raisi, "çalışkan, yolsuzlukla mücadele ve devrimci" bir kabine kuracağını söyleyerek bir zafer bildirisi yayınladı. Kendisine oy verenlerin, oy vermeyenlerin ve hatta hiç oy vermeyenlerin başkanı olacağını da sözlerine ekledi.

Onun zaferi, seçilmiş ve seçilmemiş hükümetin tüm kollarının muhafazakarların kıskacında olduğu anlamına geliyor ve giden merkezci cumhurbaşkanı Hassan Rouhani'nin İslam Devrim Muhafızları Kolordusu ve muhafazakarlarla çeliştiği son sekiz yılın huzursuz ikiliğine son verdi.

DEV FARK

Muhafazakar MohsenRezaei ve merkez bankasının eski başkanı AbdolnaserHemmati, Raisi'ye tebriklerini ilettiler. Rezaei 3,3 milyon ve Hemmati 2,4 milyon oy aldı. Raisi, 2017'de 15.8 milyon oy almasına rağmenseçimi kaybetmişti.

Seçimden önce, tüm önde gelen reformist adaylar, 12 kişilik Muhafızlar Konseyi tarafından diskalifiye edilmişti.Katılımla ilgili ilk yayınlanan sonuçlar, tüm reformist adayların sistematik olarak dışlanması nedeniyle boykot başlatma kampanyasının kısmen başarılı olduğunu gösteriyor. Katılım, dört yıl önceki son cumhurbaşkanlığı seçimine kıyasla düştü, ancak çoğu kişi oy hakkından vazgeçmemenin daha önemli olduğunu düşündü.

(Guardian)