60 yaşındaki Hamid Noury, İran ile Irak arasındaki 1980-1988 savaşının son yılında 100'den fazla silahlı muhalif ve siyasi tutuklunun öldürülmesiyle ilgili olarak geçen hafta savaş suçları ve cinayetle suçlandı. Noury'nin davası 10 Ağustos'ta başlayacak. 

GİZLİ KOMİTENİN YARGIÇLARINDAN BİRİ

Salı günü İran cumhurbaşkanı olarak göreve başlaması planlanan aşırı muhafazakar Raisi, 1988'de binlerce mahkumu sorgulamak için kurulan gizli bir komitede oturan dört yargıçtan biriydi.

Yeni cumhurbaşkanı, Uluslararası Af Örgütü de dahil olmak üzere insan hakları gruplarının o yıl İran'da infaz edildiğini söylediği silahlı muhalefet ve sol gruplardan yaklaşık 5 bin mahkuma verilen ölüm cezalarında herhangi bir sorumluluğu defalarca reddetti.

Raisi, emirlere göre hareket ettiğini ve toplu katliamların İran'ın merhum dini lideri ve devriminin kurucu babası Ayetullah Humeyni'nin bir fetvası ya da dini kararı ile meşrulaştırıldığını söyledi.

'EVRENSEL YARGI İLKESİNE TABİ'

İsveçli Cumhuriyet Savcısı Kristina Lindhoff Carleson, davanın, ulusal mahkemelerin sanıkları nerede işlendiklerine bakılmaksızın çok ciddi suçlarda yargılamalarına izin veren evrensel yargı yetkisi ilkesine tabi tutulduğunu söyledi.

Carleson, "Bu iddianameyle sonuçlanan kapsamlı soruşturma, bu eylemlerin İsveç topraklarının ötesinde ve otuz yıldan fazla bir süre önce işlenmiş olmasına rağmen İsveç'te yasal takibata tabi tutulabileceğini gösteriyor" dedi.

Eski devlet veya hükümet başkanları ve eski BM yetkilileri de dahil olmak üzere 150'den fazla insan hakları savunucusu, Mayıs ayında 1988'deki cinayetlerle ilgili uluslararası bir soruşturma açılması çağrısında bulundu. Uluslararası Af Örgütü ve diğerleri uzun süredir Raisi'nin olaylardaki rolünün resmi olarak soruşturulması çağrısında bulunuyor.

Guardian