ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, okun doğru yönü gösterdiğini söyledi, ancak Raisi'ye Trump yönetimi tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılıp kaldırılamayacağını söylemeyi reddetti. 

Alman hükümetinin insan hakları komiseri BärbelKofler, Raisi'nin insan hakları ihlallerinden net bir şekilde uzaklaşmamış olmasıyla ilgili olduğunu söyledi. Bu arada Avrupalı bir diplomat, müzakerelerin açık uçlu olamayacağı konusunda uyardı ve Raisi Ağustos başında iktidara gelmeden önce bir anlaşmaya ihtiyaçları olduğunu şiddetle ima etti.

İSRAİL BAŞBAKANINDAN SERT SÖZLER

Görüşmelerde yer almayan İsrail, Raisi'nin 1988'deki toplu infazlara katılımına atıfta bulunarak, gelen hükümeti “acımasız cellatlar rejimi” olarak kınayarak ve bunun dini liderin elinde bir piyon olacağını öngörerek muhalefete öncülük etti. 

İsrail'in yeni başbakanı Naftali Bennett, "Raisi'nin seçilmesi, dünya güçlerinin nükleer anlaşmaya dönmeden önce uyanmaları ve kiminle iş yaptıklarını anlamaları için son şans olduğunu söyleyebilirim. Acımasız bir cellat rejiminin kitle imha silahlarına sahip olmasına asla izin verilmemelidir. İsrail'in bu konudaki tutumu değişmeyecek" dedi. 

SEÇİM KAMPANYASINDA ‘DESTEKLİYORUM’ DEDİ

Dışişleri Bakanı Javad Zarif de dahil olmak üzere İranlı diplomatlar, eskisi gibi aynı müzakere yetkisine sahip oldukları konusunda ısrar ediyor ve kalan engellerin hiçbiri aşılmaz olmadığı için Raisi'nin Ağustos başında iktidara gelmesinden çok önce bir anlaşmaya varılabileceğini söylüyorlar. Raisi, seçim kampanyasında anlaşmayı desteklediğini söyledi.

Sullivan, Viyana'daki görüşmelerde Raisi'nin önemini küçümsedi. ABC News'e verdiği demeçte, "Anlaşmaya geri dönüp dönmeme konusundaki nihai karar İran'ın dini liderine ait ve bu seçimden önce de seçimden sonra da aynı kişiydi" dedi.

İranlı muhafazakarlar orijinal nükleer anlaşmayı "kokuşmuş bir ceset" ve "ulusal bir aşağılama" olarak nitelendirdiler, bu yüzden anlaşmanın siyasi bir zafer olarak yeniden başlatılmasını talep etmek için hassas bir siyasi döngü yürütmeleri gerekecek.

(Guardian)