Taliban'ın kapı kapı dolaşıp eski Afgan hükümetiyle veya batı ülkeleriyle çalışan kişileri aradığına dair haberlerle birlikte, geçen ay köylerini işgal ettikten sonra Afganistan'da etnik bir azınlığa mensup kişilere işkence eden ve onları öldüren Taliban savaşçılarının iddiaları da ortaya çıktı.

‘’GEÇMİŞ SİCİLİNİN HATIRLATICISI’’

Uluslararası Af Örgütü, araştırmacılarının Gazne ilinde Taliban'ın 4-6 Temmuz tarihleri arasında Mundarakht köyünde dokuz Hazara erkeğini nasıl öldürdüğünü anlatan tanıklarla konuştuğunu söyledi. Hazaralar, daha önce Taliban tarafından zulme uğrayan ve son yıllarda eğitim ve sosyal statüde büyük kazanımlar elde eden Şii Müslümanlardır.

Uluslararası Af Örgütü Başkanı Agnès Callamard, cinayetlerin vahşiliğinin "Taliban'ın geçmiş sicilinin bir hatırlatıcısı ve Taliban yönetiminin neler getirebileceğinin korkunç bir göstergesi" olduğunu söyledi. Grup, Taliban'ın görüntülerin yayınlanmasını önlemek için ele geçirdikleri birçok alanda cep telefonu hizmetlerini kesmesi nedeniyle çok daha fazla cinayetin bildirilmediğini söyledi.

GAZETECİLERİN EVLERİNE BASKIN DÜZENLENİYOR

Ayrı bir olayda, Taliban savaşçıları Batı Afganistan'da aradıkları Alman yayıncı Deutsche Welle için çalışan bir Afgan gazetecinin akrabasını öldürdü. Yayın kuruluşu, üç gazetecinin daha evlerine baskın düzenlediğini açıkladı.Son günlerde birkaç şehirde göstericilerin öldürüldüğü ve ülkeden kaçmaya çalışanların, özellikle de Kabil'deki havalimanı çevresinde dövüldüğü ve gözdağı verildiğine dair haberler var.

Almanya Sınır Tanımayan Gazeteciler bölümünden Katja Gloger, Deutsche Welle davasıyla ilgili olarak, "Maalesef bu, en büyük korkularımızı doğruluyor. Taliban'ın acımasız eylemi, Afganistan'daki bağımsız medya çalışanlarının hayatlarının ciddi tehlikede olduğunu gösteriyor” dedi. 

Birçok Afgan, Taliban'ın kadınları büyük ölçüde evlerine kapattığı, televizyon ve müziği yasakladığı, hırsızların ellerini kestiği ve halka açık infazlar düzenlediği 1990'ların sonundaki sert yönetimine geri dönmekten korkuyor.

(Guardian)