Başbakan Pedro Sánchez, Madrid'deki bir iş konferansında yaptığı konuşmada, acil durum planının "ekonomik büyümeyi ve istihdamı korumayı" amaçladığını ve hükümetin yapacağı haftalık kabine toplantısından sonra açıklanacağını söyledi.

Sánchez, "Bu acil durum planı, ekonomik sektörleri ve en çok etkilenen İspanyolları koruyacak bir dizi önlem içeriyor" dedi. 

YAZA KADAR SÜRECEK

Dünyanın birçok bölgesinde olduğu gibi, İspanya da geçen yıldan beri yükselen enerji fiyatları, haneler ve işletmeler elektrik faturalarını ödemekte zorlanıyor. Rusya’nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana petrol fiyatları fırladı ve İspanya'nın ulaşım ve tarım sektörleri benzin fiyatlarının düşürülmesi için yardım talep etti. 

Savaş, enerji krizini daha da kötüleştirirken, birçok ülke de destek paketlerini açıkladı. AB'nin 27 lideri geçtiğimiz Cuma günü, olağanüstü fiyat artışlarını atlattıkları için İspanya ve Portekiz için özel bir muafiyet de dahil olmak üzere bir enerji uzlaşmasına vardı.

Sánchez, merkez soldaki Sosyalist liderliğindeki hükümetin, doğal gaz için tavan fiyat da dahil olmak üzere, elektrik fiyatlarını "önemli ölçüde aşağı çekecek olağanüstü geçici önlemler" planladığını söyledi. 30 Haziran'a kadar yürürlükte kalması amaçlanan önlemler, yasalaşmadan önce Avrupa Birliği yetkilileri tarafından haksız bir avantaj sağlamadıklarından emin olmak için değerlendirilecek. 

KİRA ARTIŞINA DEVLET ENGELİ

İşten çıkarılmalara engel olmak için iş kanununda değişikliklere gidilirken, haneler için, önümüzdeki üç ay boyunca kira artışları maksimum yüzde 2 ile sınırlı olacak. Ayrıca, sosyal yardım alan kişiler önümüzdeki üç ay içinde yüzde 15 artacak. Daha fazla hanenin sübvansiyonlu elektrik fiyatlarına erişmesine izin verilecek ve halihazırda yardım alan 2 milyona 600 bin hane daha eklenecek. (AP)