Ulusal polis gücü, mitinge 25 bin kişinin katıldığını söylerken, yerel polis bu rakamı 126 bin olarak verdi.

El Mundo için yakın zamanda yapılan bir ulusal anket, yüzde 61'in aflara katılmadığını, yüzde 29.5'inin ise desteklediğini ortaya koydu.

HÜKÜMET: SİYASİ AÇMAZDAN ÇIKMAK İÇİN

Pedro Sánchez'in Sosyalist liderliğindeki koalisyon hükümeti son sözü söyleyecek, ancak İspanya'nın yüksek mahkemesi geçen ay aflara karşı bağlayıcı olmayan bir rapor yayınladı ve 12 bağımsızlık liderinden dokuzuna verilen dokuz ila 13 yıl arasında hapis cezalarının verildiğini söyledi. 

Sánchez, afların seçmenler tarafından istenmediğini kabul etti, ancak siyasi açmazı sona erdirmenin ve birlikte yaşamayı yeniden kurmanın en iyi yolu olduğunu söylüyor. Ülke başbakanı bu hafta başlarında yaptığı açıklamada, "İspanyol toplumunun kötü bir geçmişten daha iyi bir geleceğe geçmesi gerekiyor ve bu, cömertlik gerektirecek" dedi.

İspanya'nın kıdemli başbakan yardımcısı CarmenCalvo bir röportajda, afların yakında onaylanacağını söyledi ve "Katalonya için tek geçerli alternatifin" siyasi bir yakınlaşma ve hem bağımsızlık hareketi hem de provokasyonlara son vermek olduğu konusunda ısrar etti. 

MUHALEFETTEN SERT TEPKİ: BİR AVUÇ OY İÇİN…

Muhafazakar Halk Partisi lideri Pablo Casado mitinge gitmeden önce, "Sánchez'den ulusal birliğe, anayasaya, tüm İspanyolların eşitliğine ve yasalara saygı duymasını istiyoruz" dedi ve "Sánchez'den bir avuç oy için birliği ve ulusal egemenliği satmamasını istiyoruz" diye ekledi. 

Yurttaşlar Partisi’ne liderlik eden InésArrimadas, İspanyolların adalet ve demokrasi istediğini söyledi.Arrimadas, "Sayın Sánchez seçime girdi ve darbecileri affetmeyeceğini söyledi ve bu yüzden bugün buradayız, sözünü tuttuğundan emin olmak için. O, İspanyol toplumunun af istemediğini biliyor" dedi. 

(Guardian)