Bu hafta Tüketici İşleri Bakanı Alberto Garzón, İspanyolları daha az et yemeye teşvik etmek için bir kampanya başlattı.Garzón, Twitter'daki bir videoda, "Çok fazla et yemek sağlığımız ve gezegen için kötü" dedi

TARIM BAKANI KARŞI ÇIKTI

Ancak bazı kabine bakanları için ılımlılık talebini kabul etmek zordu.Tarım Bakanı LuisPlanas yerel bir radyo istasyonuna verdiği röportajda, "Bana kampanya talihsiz gibi görünüyor" dedi.

Planas, "Daha az et, daha fazla hayat" kampanyasının, ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan İspanya'nın et endüstrisi için "haksız" olduğunu söyledi.Bu görüşler, altı et üreticisi dernek tarafından Garzón'a yazılan bir açık mektupta tekrarlandı.Dernekler, bakanı İspanya'da 2,5 milyon istihdam ve yaklaşık 9 milyar Euro değerinde ihracat oluşturan bir sektörü karalamakla suçladı.

‘ÖYLE DEMEK İSTEMEDİM’

Bu eleştiri, kampanyasını savunmak ve mesajını netleştirmek için devlet televizyonuna çıkan Garzón için riskleri artırdı.

Fikrin et yemeyi tamamen bırakmamak olduğunu söyledi. Bunun yerine, insanları, haftada 200 gram ile 500 gram arasında et yemeyi öneren İspanya'nın gıda düzenleyicisinin rehberliğine uymaya çağırdı. Bakan, ‘’Şu anda ortalama bir İspanyol 1 kilogramdan fazla yiyor’’ dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), birçok ulusal sağlık yetkilisinin insanlara kalp hastalığı, diyabet ve diğer hastalıklardan ölüm riskinin artmasıyla bağlantılı işlenmiş et ve kırmızı et alımını sınırlamalarını tavsiye ettiğini söylüyor.

TARTIŞMA KOALİSYONDAKİ FARKLILIKLARI ORTAYA ÇIKARDI

Mesele, İspanya'nın iktidar koalisyonu içindeki partiler arasındaki siyasi farklılıkları ortaya çıkardı.Planas, bazı kırsal alanlarda ve geleneksel işçi sınıfı seçmenleri arasında güçlü bir desteğe sahip olan Sánchez'in Sosyalist Partisine üye. Garzón, genç ve kentsel ilerici seçmenlere dayanan sol kanat Unidas Podemos'tan.

(BBC)