Belediye Başkanı Sergio Rodriguez TVE radyo istasyonuna verdiği demeçte, 15 metre yüksekliğindeki lav akışının El Paso köyündeki 20 evi ve yolların bazı kısımlarını yuttuğunu söyledi.

YÜZLERCE METRE YÜKSELDİ

Lavlar şu anda yüzlerce evin risk altında olduğu komşu Los Llanos de Aridane köyüne yayılırken, Rodriguez, "Lavın yörüngesini izliyoruz" dedi. Pazar öğleden sonra patladığından beri, yanardağ yüzlerce metre yükseğe lav fırlattı ve Kanarya Adaları’nın en kuzeybatı adası olan La Palma'nın seyrek nüfuslu bir bölgesi üzerinden Atlantik Okyanusu'na doğru erimiş kaya döktü.

Kanarya Adaları Bölge Başkanı Angel Victor Torres yaptığı açıklamada, yerel yetkililerin El Paso ve Los Llanos de Aridane dahil olmak üzere dört köyden yaklaşık 5 bin kişiyi tahliye ettiğini ve daha fazla tahliyeye gerek olmadığını söyledi. Torres, "Lavlar kıyıya doğru ilerliyor ve hasar maddi olacak. Uzmanlara göre yaklaşık 17-20 milyon metreküp lav var" dedi.

Volkanolog Nemesio Perez yaptığı açıklamada, hiçbir ölüm bildirilmediğini ve kimse sorumsuz davranmadığı sürece gerçekleşme ihtimalinin olmadığını söyledi.

Reuters