Sanchez, Avrupa ülkeleri Ukrayna'daki savaşın ardından Rus gazına daha az bağımlı olmaya çalışırken, hükümetinin Pazartesi günü "acil" enerji tasarrufu önlemleri alacağını söyledi.

Madrid'deki bir basın toplantısında, Sanchez kravat takmadığına dikkat çekti ve bakanlarının, kamu görevlilerinin ve özel sektördeki işçilerin de aynısını yapmasını istediğini söyleyerek "Bu, hepimizin enerji tasarrufu yapabileceğimiz anlamına geliyor" dedi. Başbakan, hareketin insanların daha serin kalmasını sağlayacağını ve bu nedenle klimaların daha az kullanılacağı için enerji maliyetlerini azaltacağını söyledi.

210 MİLYAR EUROLUK PLAN

İspanya’da Sanchez'in hükümeti, Pazartesi günü onaylanması beklenen bir enerji tasarrufu kararnamesi üzerinde çalışıyor. İşletmeleri, klima açıkken kapılarını kapalı tutmaya teşvik eden bir düzenleme içeriyor. Benzer bir kural bu haftanın başlarında Fransa'da tanıtıldı.

Önlemler, Avrupa Komisyonu'nun yenilenebilir enerjiyi artırma ve Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Avrupa ülkelerinin Rus gazına olan bağımlılığını azaltma amaçlı 210 milyar Euro'luk planının bir parçası.

‘GEREKSİZ ÖLÜMLERE YOL AÇIYOR’

Son birkaç haftadaki aşırı yüksek sıcaklıklar, dünya genelinde hükümetlerin enerji kullanımlarını çevresel ve maliyet tasarrufu açısından yeniden gözden geçirmesine neden oldu. Isı dalgaları, insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle daha sık, daha yoğun ve daha uzun sürüyor.

Artan enerji maliyetlerinin yanı sıra, son sıcak hava dalgaları son iki hafta içinde İspanya'da 500'den fazla ölüme yol açtı. Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa'nın en son sıcak dalgasının "gereksiz ölümlere" yol açtığını söyledi. (BBC)