Birleşmiş Milletler (BM) yalnızca evlerde atılan gıdanın dünya genelinde her yıl ortalama olarak kişi başına 74 kilogram olduğunu buldu. 

BM raporu, tüm yiyeceklerin yüzde 17'sinin atıldığı restoran ve mağazalardaki gıda atıklarıyla ilgili verileri de içeriyor. 

Çiftliklerde ve tedarik zincirlerinde de bazı yiyecekler kayboluyor, bu da genel olarak gıdanın üçte birinin asla yenmediği anlamına geliyor.

KÜRESEL KİRLİLİĞİN TEMELİ

Atık, aç olan veya sağlıklı beslenemeyen milyarlarca insana yardım etme çabalarına zarar verirken aynı zamanda çevreye de zarar veriyor. 

Gıda israfı ve kaybı, iklim krizine neden olan emisyonların yaklaşık yüzde 10'una sebep oluyor ve bu durum, biyolojik çeşitlilik krizinin ve küresel kirliliğin temel nedeni.

EN YÜKSEK ÜÇÜNCÜ ÜLKE OLURDU

Gıda atığı bir ülke olsaydı, yalnızca ABD ve Çin'den sonra en yüksek üçüncü emisyona sahip olurdu. 

Ancak araştırmacılar, gıda atıklarını azaltmanın, insanların çevresel etkilerini azaltmanın en kolay yollarından biri olduğunu söyledi. 

Rapor, "Yine de bu potansiyel, ne yazık ki yeterince istismar edilmedi" dedi. Gıda israfı, çoğunlukla zengin ülkeleri etkileyen bir sorun olarak düşünülüyordu. 
Ancak BM raporu, en fakir ülkelerde yemeklerin kıt olmasına rağmen, atık seviyelerinin şaşırtıcı bir şekilde tüm ülkelerde benzer olduğunu ortaya koydu.

BİREYSEL ÖNLEMLER ALINMALI

Araştırmacılar, kimsenin çöpe atmak amacıyla yiyecek almadığını ve her gün atılan küçük miktarların önemsiz görünebileceğini söylediler. 

Bu nedenle, yerel yetkililer tarafından gıda atığı toplama yoluyla olduğu gibi, insanların atık konusundaki farkındalığını artırmanın kilit önemde olduğunu söylediler. 

Uzmanlar, hükümet ve kurumsal eylem gerekli, ancak pirinç ve makarnanın porsiyonlarını ölçmek, alışverişten önce buzdolabını kontrol etmek ve mevcut olanı kullanmak için pişirme becerilerini artırmak gibi bireysel eylemlerin önemli olduğunu söylediler.

‘AÇLIĞI AZALTACAK’

Birleşik Krallık'ta koronavirüs kilitlenmeleri sırasında evlerde planlama ve yemek pişirmek için daha fazla zaman ayrılması, atıkları yüzde 20 oranında azaltmış gibi görünüyor. BM başkanı Inger Andersen, "Gıda israfının azaltılması, sera gazı emisyonlarını azaltacak, arazi dönüşümü ve kirlilik yoluyla doğanın tahrip edilmesini yavaşlatacak, gıdanın kullanılabilirliğini artıracak ve böylece açlığı azaltacak ve küresel durgunluk döneminde para tasarrufu sağlayacaktır" dedi. 

Raporu yayınlayan Çevre Programı (Unep). "Dünyanın dört bir yanındaki işletmeler, hükümetler ve vatandaşlar üzerlerine düşeni yapmalıdır" dedi.

(Guardian)
(Çeviri: Polemikhaber)