Üst düzey bir Filistinli yetkili, kararın, İsrail'in aşırı sağcı politikacı Naftali Bennett liderliğindeki yeni hükümetinin, yerini aldığı kıdemli lider Benjamin Netanyahu'nun yönetiminden "daha az aşırı" olmadığını gösterdiğini söyledi.

“İSRAİL DENGE KURMAYA ÇALIŞIYOR”

İsrailli bir savunma yetkilisi, İsrail'in Filistinlilerle irtibat bürosunun bir planlama forumunun bin 344 konut inşa etme planları için ön onay verdiğini ve bin 800 konut inşa etme projeleri için nihai ilerlemeyi sağladığını söyledi. Washington ile daha fazla sıkıntı baş gösterirken, inşaat izinlerine onay vermek, İsrail'in siyasi açıdan çeşitlilik gösteren hükümetinde merkezci olan Savunma Bakanı Benny Gantz'a bağlı olacak.Üst düzey bir İsrailli yetkili Reuters'e verdiği demeçte, "Bu hükümet Biden yönetimiyle olan iyi ilişkileri ve çeşitli siyasi kısıtlamalar arasında denge kurmaya çalışıyor" dedi.  ABD’den yapılan açıklamada, “İsrail'in binlerce yerleşim birimini ilerletme planlarından derin endişe duyuyoruz. Bu tür adımların İsrail-Filistin ihtilafına iki devletli bir çözüm olasılığına zarar veriyor ve yerleşim yerlerinin genişletilmesine şiddetle karşıyız” denildi.

“SÖZ VAR EYLEM YOK”

Pazar günü 1.300'den fazla yerleşim yeri için yayınlanan ihalelerin yanı sıra en son projeler, Ocak ayında göreve başlayan Biden yönetimi ile yerleşim politikasına ilişkin ilk büyük test oldu. Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Komitesi Üyesi Bassam Al-Salhe, Reuters'e verdiği demeçte, "Bennett yönetimindeki İsrail hükümetinin davranışı Netanyahu döneminde olduğundan daha az aşırı değil. ABD yönetiminin Trump'ın uyguladığı politikayı değiştirecek sözleri var, eylemleri yok" dedi. (Reuters)