İsrail televizyonunda yayınlanan bir röportajda Herzog, "Geçen hafta Ürdün kralıyla tanıştım ve çok uzun bir konuşma yaptım, bütün bir akşam onun sarayındaydım. Mükemmel bir toplantıydı" dedi.

Herzog ofisinden yapılan açıklamada, "Ürdün çok önemli bir ülke. Büyük bir lider ve son derece önemli bir bölgesel aktör olan Kral Abdullah'a büyük saygı duyuyorum" denildi.

'KRALIN DAVETİ ÜZERİNE'

Açıklamada, ikilinin "derin stratejik konuları" tartıştığı "kralın daveti üzerine düzenlenen sıcak bir toplantı"dan söz edildi. Ürdün ve Mısır, İsrail'e sınır komşusu olan ve İsrail'le barış anlaşmaları imzalayan tek iki ülke.

İsrail-Ürdün ilişkileri, eleştirmenlerin geçen yıl Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Sudan ve Fas ile ilişkileri normalleştirmeyi kabul etmek adına Ürdün’ü ihmal etmekle suçladığı Benjamin Netanyahu'nun başbakanlığı altında kötüleşti.

Ancak, Haziran ayında göreve başladıktan kısa bir süre sonra, yeni Başbakan Naftali Bennett Kral Abdullah ile görüşmek üzere Amman'a uçtu. Temmuz ayında iki ülke, İsrail'in halihazırda ücretsiz olarak sağladığı 55 milyon metreküpe ek olarak Ürdün'e yılda 50 milyon metreküp su satması konusunda anlaştı. Bu anlaşmaya göre Ürdün'ün İsrail'in 1967'den beri işgal ettiği Batı Şeria'daki Filistinlilere ihracatını artırmasına izin veriliyor.

Middle East Eye