Kitlesel eylem, İsrail'in geçen eylül ayında altı mahkumun hapishaneden kaçmasının ardından kısıtlamaları sıkılaştırmasının ardından geldi. Filistinliler, İsrail tarafından tutulan mahkumları en önemli sorunlarından biri olarak görüyor.

‘İNSAN HAKLARI İHLALİ’

Filistinli yetkililere göre İsrail hapishanelerinde 4 bin 500 Filistinli bulunuyor. Bunlardan yaklaşık 700'ü, idari gözaltı olarak bilinen uygulama kapsamında suçlama olmadan tutuluyor. İsrail, önlemin kendi güvenliği için gerekli olduğunu söylüyor, ancak sivil özgürlük grupları, uygulamanın insan hakları ihlali olduğunu söylüyor. Filistin’in Tutuklular Komitesi Başkanı, tutukluların taleplerinin karşılanmaması halinde bin tutuklunun daha açlık grevine katılacağını söyledi.

Filistin haber ajansı Wafa, eylemin mahkumlar ve cezaevi servisi arasında bir anlaşmaya varılmasının ardından mart ayında ertelenen açlık grevinin yeniden başlatılması olduğunu söyledi. Hapishane servisini anlaşmadan geri adım atmaya çalışmakla suçladı. Planlanan açlık grevi, Mart ayından bu yana yemek yemeyi reddeden idari tutuklu Khalil Awawdeh'in tutukluluğuna karşı açlık grevine son vermeyi kabul etmesinden bir gün sonra geldi.

‘SİYASİ MAHKUMLAR’

İsrail'in elindeki Filistinliler meselesi, siyasi farklılıklardan bağımsız olarak Filistin toplumunu birleştiren bir meseledir. Filistinliler tutukluları siyasi mahkumlar olarak görüyor. Birçoğu İsrail tarafından terörizm ve cinayet de dahil olmak üzere güvenlik suçlarından mahkum edildi. (BBC)