ABD eski Başkanı Donald Trump'ın, bomba yapma potansiyeli olan projeleri durdurmak için yetersiz bulduğu 2015 anlaşmasının yeniden canlandırılmasına ilişkin dolaylı görüşmeler 29 Kasım'da başlayacak. 

Nükleer silah arayışını reddeden İran, ABD'nin hamlesinden bu yana genişletilmiş uranyum zenginleştirme anlaşmasını ihlal etti. Haziran ayında iktidara gelen Bennett, İran'ı "nükleer programının en ileri aşamasında" olarak nitelendirdi.

‘BAŞ DÜŞMANA KARŞI HAMLELERDE ÖZERKLİK’ VURGUSU

Hükümeti daha önce İran'a daha sert kısıtlamalar getiren yeni bir nükleer anlaşmaya açık olacağını söylerken, Bennett İsrail'in baş düşmanına karşı harekete geçme özerkliğini yeniden vurguladı.

Reichman Üniversitesi'nin ev sahipliğinde televizyonda yayınlanan bir konferansa konuşan başbakan, "Karmaşık zamanlar ile karşı karşıyayız. En iyi arkadaşlarımızla anlaşmazlıklar olması mümkün" dedi. Bennett, "Her halükarda, bir anlaşmaya dönüş olsa bile, İsrail elbette anlaşmanın tarafı değil ve anlaşmadan yükümlü değil" diye ekledi. 

‘SANILDIĞINDAN ÇOK DAHA SAVUNMASIZ’

Bennett, İsrail'in İran’ın gerilla müttefikleriyle daha küçük çaplı çatışmalar olarak nitelendirdiği olaylardan duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi. Bennett, açıkça savaş tehdidinde bulunmadan, siber teknolojilerin ve İsrail'in demokrasi ve uluslararası destek olarak avantajları olarak gördüğü şeylerin hayata geçirilebileceğini söyleyerek, “İran, sanıldığından çok daha savunmasız" dedi. 

Reuters