İsrail dışişleri bakanlığı, Rusya'nın büyükelçisini "açıklama" için çağırdı ve özür talep etti.

Lavrov, İsrail’i ayağa kaldıran sözleri, İsrail için en ciddi günlerden biri olan Holokost’u Anma Günü'nü kutlamasından günler sonra İtalyan TV programı Zona Bianca'ya verdiği bir röportajda söyledi.

Başkan Volodymyr Zelenski bir Yahudi’yken, Rusya'nın Ukrayna'yı Nazilerden arındırmak için savaştığını nasıl iddia edebileceği sorulduğunda Lavrov, "Yanılıyor olabilirim ama Hitler’de de Yahudi kanı vardı. Bilge Yahudiler, en ateşli Yahudi aleyhtarlarının genellikle Yahudiler olduğunu söylerler" dedi. 

ÖNEMLİ İSİMLERDEN SERT AÇIKLAMALAR

Bakanın açıklaması İsrail'de öfkeyle karşılandı. İsrail Başbakanı Naftali Bennett, "Bu tür yalanlar, tarihin en korkunç suçlarından Yahudileri sorumlu tutmak ve böylece Yahudilere zulmedenleri sorumluluklarından kurtarmak içindir. Bugün hiçbir savaş Holokost değildir veya Holokost gibi değildir" dedi. 

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Lavrov'un sözlerini "affedilemez" olarak nitelendirerek öfkeyle tepki gösterdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Lavrov'un yorumlarının "ırkçılığın en düşük biçimini" gösterdiğini ve "sinsi yalanlar" olduğunu söyleyerek, "Kremlin, ne kadar alçalabilecekleri konusunda zemin olmadığını sürekli olarak kanıtlıyor" dedi. 

ONLARCA YILDIR TARTIŞILAN İDDİA

Onlarca yıldır, Hitler'in kimliği belirsiz büyükbabasının Yahudi olduğu yönündeki kanıtlanmamış iddialar, Hitler'in avukatı Hans Frank'in iddiasıyla körüklendi. 1953'te yayınlanan anılarında Frank, Hitler tarafından Yahudi soyundan geldiği yönündeki söylentileri araştırmak için talimat aldığını söyledi. Frank, Hitler'in büyükbabasının gerçekten Yahudi olduğuna dair kanıtlar bulduğunu söyledi, ancak komplo teorisyenleri arasında zemin kazanan iddia, ana akım tarihçiler tarafından şüpheyle karşılandı. (BBC)