Kamuya açık bir radyoya konuşan İsrail Sağlık Bakan Yardımcısı Yoav Kisch, "İsrail’in taleplerinin karşılandığını görürsek, kesinlikle Filistin’e yardım etmeyi düşüneceğiz" dedi. Ayrıca, bunu yapmanın İsrail'deki salgınların yeniden canlanmasını önlemeye yardımcı olacağını söyledi.

İZİNSİZ ALINAN RUS AŞILARI VERİLEBİLİR

Kudüs’te bulunan Hadassah Hastanesi, Rusya'dan satın aldığı aşıları Filistin Yönetimi'ne gönderebilir. Hastanenin yaklaşık 1,5 milyon Sputnik aşısı sipariş ettiği ve Sağlık Bakanlığının izni olmadan peşin ödeme yaptığı bildirildi. İsrail sağlık yetkililerinin Rus aşısını onaylayıp onaylamayacağı ise şüpheli.

İSRAİLLİ VE FİLİSTİNLİ YETKİLİLER BİR ARAYA GELMİŞ

İsrail medyasındaki haberlere göre İsrailli ve Filistinli sağlık yetkilileri, Batı Şeria'da kötüleşen salgın durumu ve her iki tarafın virüsün yayılmasını engellemek için aldığı önlemleri görüşmek üzere 16 Aralık'ta bir araya geldi. Aylarca süren kopukluğun ardından İsrail ile Filistin arasındaki güvenlik işbirliğinin yeniden başlamasından bu yana ilk buluşmaydı.

YÜKÜMLÜLÜK İŞGALCİDE

Sivil toplum örgütleri, İsrail'in kontrolü altındaki Batı Şeria ve Gazze'deki tüm Filistinliler için aşı sağlama çağrısında bulundu. Sağlık Bakanlığı müdürü Hezi Levi ve Hükümet Faaliyetleri Koordinatörü Kamil Abu Rukun'a yazılan bir mektupta, direktör Ghada Majadle işgalci bir güç olarak İsrail'in Filistinlilerin sağlığını korumak için yasal bir yükümlülüğü olduğunu savundu ve “Filistin’deki sağlık sistemi Batı Şeria'da ya da Gazze Şeridi'nde, esas olarak İsrail tarafından dayatılan kısıtlamalar nedeniyle korkunç durumda" dedi.

GÜVENİLİR Mİ?

Aktivistler, İsrail'in Filistin Yönetimine İsrail sağlık yetkilileri tarafından onaylanmayan Rus aşıları sunabileceği fikrine itiraz ediyor. 1994 Paris Protokolüne göre İsrail'in Filistinlilere yalnızca uygun bilimsel ve düzenleyici otoriteler tarafından onaylanan ilaçları sağlayabileceğini söyledi. (Al-Monitor)

Çeviri: İsmai Cömert / polemikhaber.com