Birkaç dünya lideri İsrail'in yeni hükümetini memnuniyetle karşıladı, ancak Filistinliler ise, önceki yönetimin devamı olarak gördükleri için yeni yönetime meydan okudu.

Benjamin Netanyahu'nun 12 yıllık iktidarı Pazar günü sona erdi, yönetiminin yerini merkezci YairLapid ve aşırı milliyetçi Naftali Bennett tarafından bir araya getirilen bir koalisyon hükümeti aldı. 60'a karşı 59'luk bir güven oylamasında İsrail parlamentosu yeni hükümeti onayladı.

Oylama, Lapid'in Netanyahu'yu devirme arzusu dışında sekiz farklı parti arasında çok az ortak noktası olan bir koalisyon anlaşmasını sonuçlandırmasıyla kazanıldı ve birçok analist yeni hükümetin uzun vadeli hayatta kalma şansını sorgulamaya başladı.

İşte dünya liderlerinin yeni hükümete tepkileri:

‘’EN İYİ DOSTUNUZ BİZİZ’’

ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin İsrail'in güvenliğine bağlılığını sürdürdüğünü ve yeni hükümetiyle birlikte çalışacağını söyledi. ABD başkanı yaptığı açıklamada, milliyetçi Naftali Bennett liderliğindeki yeni hükümet koalisyonunu memnuniyetle karşıladı ve ABD-İsrail bağlarının altını çizdi. Biden, “İki ulus arasındaki yakın ve kalıcı ilişkinin tüm yönlerini güçlendirmek için Başbakan Bennett ile çalışmayı dört gözle bekliyorum. İsrail'in ABD'den daha iyi bir dostu yok’’ dedi. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İsrail'in yeni başbakanı ile "yakın çalışmayı" dört gözle beklediğini söyledi. Merkel, “Almanya ve İsrail, daha da güçlendirmek istediğimiz benzersiz bir dostlukla birbirine bağlı. Bunu akılda tutarak, sizinle yakın bir şekilde çalışmayı dört gözle bekliyorum’’ şeklinde tweet attı. 

‘’İSRAİL’İN İÇ MESELESİ’’

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın ofisi, hükümet değişikliğinin İsrail'in meselesi olduğunu ve Filistin'in taleplerinin aynı kaldığını söyledi. Abbas'ın sözcüsü Nabil Abu Rudeineh yaptığı açıklamada, "Bu bir İsrail iç meselesidir" dedi. 

Hamas Sözcüsü FawziBarhoum, yeni yönetimin rengi ne olursa olsun İsrail'in “sömürge bir varlık olarak kaldığını” savundu. Barhoum, "İsrail'deki hükümetin şekli ne olursa olsun, Siyonist oluşuma bakışımızı değiştirmeyecek" dedi. 

‘’DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ’’

Avusturya Şansölyesi Sebastian Kurz, Bennett ve Lapid'i tebrik etti ve onlarla çalışmayı dört gözle beklediğini söyledi.Twitter'dan, "Avusturya, İsrail'e Yahudi ve demokratik bir devlet olarak bağlıdır ve İsrail'in yanında durmaya devam edecektir" şeklinde paylaşım yaptı.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Bennett ve Lapid'i hükümetin kurulmasından dolayı tebrik etti.Bir tweette Dominic Raab, İngiltere-İsrail'in “güvenlik, ticaret ve iklim değişikliği konusunda işbirliğini sürdürmeyi ve bölgede barışı sağlamak için birlikte çalışmayı” dört gözle beklediğini söyledi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, "Küresel Covid-19 pandemisinden kurtulurken insanlarımızı güvende tutmak ve desteklemek ve her iki ülkemizin de daha iyi inşa edilmesine yardımcı olmak için" Bennett ve Lapid ile çalışmayı dört gözle beklediğini söyledi.

 (Al Jazeera)