Dışişleri Bakanlığı'nın iddiası, yeni yayınlanan ve gizliliği kaldırılmış olan ABD’nin istihbarat değerlendirmesine dayanıyor. Başkan Joe Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, "Bunun buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu düşünüyoruz" dedi. Biden’ın yönetim yetkilisi bir brifing sırasında "Amerikan istihbaratı, bunların asgari rakamlar olduğunu ve Rusya'nın muhtemelen tespit edilmeyen vakalarda gizlice ek fon aktardığını değerlendiriyor" dedi. 

‘ÜLKELER BİLGİLENDİRİLDİ’

ABD istihbaratının değerlendirmesi, Rusya tarafından hedef alındığına inanılan belirli ülkeleri veya yetkilileri isimlendirmedi ancak ülkelerin ve isimlerin dört kıtaya yayıldığını söyledi. Yönetim yetkilisi, ABD istihbarat topluluğunun şu anda belirli ülkelere Rusya'nın gizli finansmanı iddiasıyla ilgili özel brifing verdiğini söyledi. Yetkili, brifinglerin gizli kalacağını da sözlerine ekledi.

AFP haber ajansına göre, bulgulardan haberdar olan bir yönetim kaynağı, Rusya'nın 2017 seçimlerinde Arnavutluk'taki merkez sağ Demokrat Parti'yi desteklemek için yaklaşık 500 bin dolar harcadığını ve ayrıca Bosna, Karadağ ve Madagaskar'daki partileri veya adayları finanse ettiğini iddia etti.

Kaynak ayrıca Kremlin'in Brüksel'i vakıflar ve aşırı sağ adayları destekleyen diğer cepheler için bir merkez olarak kullandığını söyledi. Hayali şirketlerin Avrupalı partileri finanse etmek ve başka yerlerde nüfuz satın almak için kullanıldığı söyleniyordu.

RUSYA’DAN ‘ABD DE YAPIYOR’ SUÇLAMASI

Rus makamları şu ana kadar ABD'nin iddiasıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. Moskova daha önce Amerika'nın CIA istihbarat teşkilatını, dünya çapında çeşitli darbeleri desteklemek de dahil olmak üzere diğer ülkelerin işlerine müdahale etmekle suçlamıştı.

Carnegie Mellon Üniversitesi araştırmacısı Dov Levin tarafından tutulan bir veri tabanına göre, ABD 1946-2000 yılları arasında dünya çapında 80'den fazla dış seçimlere müdahale etti, darbeler veya rejim değişikliği girişimleri hariç. (BBC)