Löfven yaptığı açıklamada, geçen hafta güven oylamasını kaybettikten sonra erken seçim çağrısı yapmak yerine istifa edeceğini ve yerine geçecek kişiyi aramaya başlamayı konuşmacıya bırakacağını duyurdu.

‘’BU SEFER UZUN SÜRMEYECEK’’

Parlamento Sözcüsü Andreas Norlén, resmi olarak Kristersson'u bir sonraki başbakan adayı olarak önermedi, ancak muhafazakar Ilımlı partinin liderine parlamentoda oylama için potansiyel desteği ortaya koyması için üç gün verdi.

Norlén, parti liderleriyle görüştükten sonra düzenlediği basın toplantısında, "Başbakan Stefan Löfven'i deviren partiler arasında en büyük partinin lideri koltuğu devralma olasılığını araştırmasına izin verilmesi makul" dedi.

İsveç sisteminde, bir başbakan parlamento tarafından hoş görülmelidir, yani çoğunluk onlara karşı oy kullanmadığı sürece görevde kalabilirler.Parlamentodaki kilitlenme, 2018 seçimlerinden sonra bir başbakan bulma sürecinin dört ay sürmesi anlamına geliyordu, ancak Norlén bu sefer sürecin “o kadar uzun sürmeyeceğini” vurguladı.

ERKEN SEÇİME GİDİLEBİLİR

Sözcü, önümüzdeki hafta yeni bir hükümet başkanı için oylama yapmayı hedefliyor ve bu başarısız olursa her hafta yeni bir oylama yapılacak. Yeni başbakanı seçmeye yönelik dört girişim başarısız olursa, otomatik olarak erken seçim yapılacak ve üç ay içinde yapılacak.

Bir sosyal medya gönderisinde Kristersson, artık diğer taraflarla "önemli görüşmelere odaklanmaya" başlayacağını, ancak başarı şansı hakkında spekülasyon yapmadığını söyledi. Kristersson'a 2018'de iki kez aynı görev verildi, ancak daha sonra diğer taraflar arasında yeterli desteği bulamadı.

(Guardian)