İsviçre Cumhurbaşkanı Ignazio Cassis, mülkiyet haklarının korunmasının liberal bir demokraside temel olduğunu söyleyerek planı geri çekti. Kapanış basın toplantısında, bazı liderlerin Rus varlıklarına el konulmasına yönelik tekliflerin tehlikeli bir emsal oluşturacağı ve özel yasal gerekçeye ihtiyaç duyacağı konusundaki ciddi çekincelerinin altını çizdi.

Lugano şehrinde gerçekleşen konferansta, "Mülkiyet hakkı, mülkiyet hakkı temel bir haktır, bir insan hakkıdır. Vatandaşların devletin gücüne karşı korunmasını sağlamak zorundasınız. Biz buna liberal demokrasi diyoruz” diye ekledi. İsviçre, özel mülkiyete siyasi amaçlarla el koyma konusunda hevesli olmayan, sıkı bankacılık gizliliği yasalarına sahip birçok ülkeden biridir.

UKRAYNA GERİ ADIM ATMIYOR

Ukrayna Başbakanı Denys Smihal, bunun sadece bir tartışmanın başlangıcı olduğunu kabul etti, ancak konferans sırasında defalarca dile getirdiği bir fikirden geri adım atmayı reddederek “Tahrik edilmemiş saldırganlık durumunda dondurulan malvarlıklarına el konulması olasılığı için ulusal ve uluslararası mevzuat oluşturmak için bir formül bulmayı teklif ediyoruz, bu kural olacak" dedi.

Smihal, “Sebepsiz saldırı altında olan bir ülke olarak, bu olasılığı çok yüksek sesle konuşacağız çünkü insanımızı öldüren, altyapımızı, okullarımızı, hastanelerimizi yok eden bir saldırganın bunun bedelini ödemesi gerektiğini anlıyoruz” diye ekledi. (Guardian)