Sicilya'nın Trapani kentindeki müfettişler soruşturmayı geçtiğimiz günlerde resmen kapattılar ve tekne kaptanları, misyon başkanları ve yasal temsilciler de dahil olmak üzere 20'den fazla kişiyi 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırdılar.

SAVCILARDAN TEKNE İDDİASI

La Repubblica tarafından bildirildiği üzere, suçlamaların merkezinde en az üç kurtarma botu bulunuyor: Alman sivil toplum örgütü Jugend Rettet tarafından yönetilen eski bir balıkçı gemisi olan Iuventa, Save the Children tarafından işletilen Vos Hestia ve Médecins Sans
Frontières (MSF) tarafından yönetilen Vos Prudence. 

Savcılar, kurtarıcıların, mültecilerin ve göçmenlerin kaçakçıların botlarından doğrudan teslim edilmesini sağladığını ve tekneleri yeniden kullanılmak üzere iade ettiğini iddia ediyor. Iuventa ekibi, MSF ve Save the Children tüm suçlamaları reddediyor.

‘’HAYAT KURTARMAK SUÇ DEĞİL’’

Iuventa ekibinin avukatı Francesca Cancellaro, "Hayat kurtarmak asla suç değildir" dedi ve “Iuventa ekibinin tüm operasyonlarının kesinlikle yasal olduğunu kanıtlayacağız. AB, Akdeniz'den uzaklaşarak onu Avrupa'nın istenmeyenleri için toplu bir mezara dönüştürürken,
Iuventa'nın mürettebatı, uluslararası hukukun gerektirdiği temel yaşam haklarını korumak ve sığınma aramak için gönüllü olarak denize yöneldi ve daha da önemlisi, insan dayanışması" şeklinde ekledi.

Iuventa'nın kaptanı Dariush Beigui şunları söyledi: “Hükümetler kendi yasalarını, uluslararası sözleşmeleri ve deniz hukukunu çiğnedikleri sürece, tüm suçlamalar benim için bir şaka gibi. Hareket halindeki insanlar için ölüm, üzüntü ve sefalet anlamına gelmeseydi komik olurdu" dedi.

SON YILLARDA REVAÇTA

Save the Children, her zaman uluslararası hukuka ve İtalyan Deniz Kurtarma Koordinasyon Merkezi'ne tam uyum içinde hareket ettiğini söyledi. Kurum, "Hayatları kurtarmak için her zaman yalnızca ve özel olarak çalıştık" dedi. Son yıllarda İtalyan savcılar tarafından STK'lara
karşı düzinelerce soruşturma başlatıldı ve bunların çoğu sonradan düştü. Hayır kurumlarına göre suçlamalar, İtalyan hükümeti, kurtarılan ve diğer AB ülkelerinden gelen destek yokluğunun ortasında limanlarına getirilen insanlara karşı geldiği için "denizden insan kurtarmayı suç sayması" sonuucnda ortaya çıkıyor.

(Guardian)
(Çeviri: polemikhaber)