Grupların birçoğunun silahlı savaşçıları var. Bunlardan ikisi, Oromo Kurtuluş Ordusu (OLA) ve Agaw Demokratik Hareketi (ADM), Reuters'a ittifakla ilgili bir duyurunun gerçek olduğunu doğruladı.

“YÖNETİMİN ZARARLARINI TERSİNE ÇEVİRMEK İÇİN”

Etiyopya Federalist ve Konfederalist Güçlerin Birleşik Cephesi olarak adlandırılan ittifakta, Abiy hükümetiyle bir yıldır savaşan ve binlerce insanı öldüren ve iki milyondan fazla kişiyi evlerinden ayrılmaya zorlayan Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) de yer alıyor. 

Cephe, "Etiyopya ve ötesindeki halklar üzerindeki Abiy Ahmed yönetiminin zararlı etkilerini tersine çevirmek için" ve "güvenli bir geçiş için işbirliğine ve güçlerini birleştirmeye duyulan büyük ihtiyacın farkında olarak" oluşturuldu.

Gelişmeye tepki gösterilmesini isteyen Abiy'in Sözcüsü Billene Seyoum, Twitter'da paylaştığı gönderide, "Üç yıl önce siyasi alanın açılması, farklı fikirleri Haziran 2021'deki seçimde çözmeleri için bolca fırsat sağladı" dedi. Ancak, doğrudan yeni ittifaka atıfta bulunmadı.

“ABARTIYORLAR”

Afrika ve Batılı ülkeler, kuzeyden gelen Tigray güçlerinin bu hafta başkente doğru ilerlediklerini söylemesinin ardından Etiyopya'da acil ateşkes çağrısında bulunuyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı açıklamada, "Etiyopya'daki çatışma sona ermeli. Barış görüşmeleri, ateşkes peşinde koşulsuz olarak hemen başlamalıdır" dedi. 

Yeni ittifak duyurusundan önce, OLA zaten Tigray güçlerine katılmıştı. İki grup Reuters'e başkentten 325 kilometre uzaklıktaki Amhara eyaletindeki Kemise kasabasında olduklarını doğruladı. Perşembe günü hükümet, Tigrayan güçlerini toprak kazanımlarını abartmakla suçladı.

“MÜDAHALE ŞART”

ABD senatörleri Perşembe günü Etiyopya'daki ihtilafın tarafları için yeni bir yaptırım tasarısı sundu. Idaho'dan Cumhuriyetçi Senatör Jim Risch, "Bu, koordineli ve yoğun bir uluslararası müdahale gerektiren bölgesel bir krizdir" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre Perşembe günü ABD elçisi Feltman, Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Moussa Faki'nin yanı sıra Etiyopya savunma bakanı, maliye bakanı ve başbakan yardımcısı ile bir araya geldi. (Reuters)