AB’nin tartışmalı ihracat programı kapsamında yapılan ilk müdahalede, İtalyan hükümeti dozların Avrupa komisyonunun desteğiyle birlikte kalmasını emretti.

Hareket, AB'nin aşı tedarikinde korumacı bir yaklaşıma doğru ilerlediğinden endişe duyanları alarma geçirdi. 

Komisyon, defalarca ve kamuoyuna açık bir şekilde, bir yasaklama getirme niyetinde olmadığı konusunda ısrar etti.

ŞİRKET İLE BİRLİK ARASINDA GERGİNLİK

Şirketin yetkilileri, AB’deki tesislerden birinde yaşanan bir üretim sorunu nedeniyle bu çeyrekte yapılacak olan teslimatlarda bir eksiklik olduğu konusunda bilgilendirmesinin ardından AB, AstraZeneca ile ciddi bir tartışmaya girmişti. 

Aşı tedarikçilerinin AB dışına ihracat için yetki alması gereken bir mekanizma, AB içinde üretilen dozların İngiltere'ye ulaştırılacağına dair endişelerin ortasında oluşturuldu.

İTALYA KULİS YAPTI

AstraZeneca, geçtiğimiz hafta İtalya'ya beklenenden yaklaşık yüzde 10-15 daha az miktarda teslimat yapmıştı. 

Ancak şirket, yılın ilk çeyreğinde ülkeye 4,2 milyon doz tedarik etme kararlılığına saygı duyacağı konusunda ısrar etmişti. İtalyan hükümeti, yine de niyetini haftanın sonunda komisyona bildirmiş ve Brüksel'in desteğini almıştı. 

Liderlerin zirvesi sırasında AB'nin ihracat konusunda daha sıkı davranmadığına dair endişelerini dile getirmişti.

‘TEDARİKTE YAŞANAN GECİKMELER NEDENİYLE’

İtalya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Avustralya'nın "savunmasız bir ülke" olarak görülmediğini ve kararın "AB ve İtalya'daki aşı sıkıntısının devam etmesi, AstraZeneca aşılarının AB'ye tedarikinde yaşanan gecikmeler nedeniyle" alındığını söyledi.

(Guardian)
(Çeviri: Polemikhaber)