Yaptıkları açıklamada, acil durum yetkilileri, 9 kişinin yaralandığını ve 19 kişinin kayıp olduğunu belirtti. Olayın videosu, bölgenin en yüksek dağı olan Marmolada'nın yamaçlarında çöken bir buz kütlesini gösterdi.

Kurtarma yetkilileri, aralarında durumu kritik olan bir kişinin de bulunduğu yaralı yürüyüşçülerin çevredeki çok sayıda hastaneye kaldırıldığını söyledi. Buzulun serac adı verilen bölümünün çökmesine neyin neden olduğu henüz belli değil.

Ancak kurtarma servisinden bir sözcü, devlet televizyonuna bölgenin son günlerde alışılmadık derecede yüksek sıcaklıklar yaşadığını söyleyerek "Sıcaklık olağandışı. Son günlerde buzulun zirvesinde sıcaklıkların 10 dereceye ulaştı” dedi.

İTALYAN DAĞCI KÜRESEL ISINMAYA DİKKAT ÇEKTİ

İtalyan dağcı Reinhold Messner, La Repubblica gazetesine verdiği demeçte, buzulun küresel ısınmanın etkisiyle birkaç yıldır geri çekildiğini söyledi. Messner, "Neredeyse hiç buz kalmadı" dedi. Buzulların zaman zaman "yerçekimi nedeniyle" çöktüğünü kaydetti, ancak buzulun geri çekilmesinin nedeninin "buzulların erimesine neden olan küresel ısınma olduğunu" söyledi. (BBC)