Hem Giorgia Meloni’nin başında olduğu İtalya’nın Kardeşleri hem de Matteo Salvini’nin kurduğu Lig, savaşı kınamasına rağmen, bir zamanlar Vladimir Putin'e övgüler yağdırıyorlardı. Hatta 2017'de Rusya liderinin partisiyle bir işbirliği anlaşması imzalayan Salvini, yaptırımların işe yaramadığını ve bunun yerine “Avrupa'yı dize getiriyor” dedi. 

Bu arada Meloni, Rusya'nın GSYİH büyüme beklentilerinde önemli bir yavaşlamaya işaret ederek yaptırımların işe yaradığını savunuyor ve savaşın başlangıcından beri Ukrayna'ya silah gönderme konusunda kararlı bir şekilde destek verirken, batı dünyasında da güvenini tazelediğini söylüyor. 

‘BATICI OLDUĞUNU GÖSTERMEK ZORUNDA’

Duruşu, Kremlin'in 2014'te Kırım'ı ilhak etmesinin bir sonucu olarak Kremlin'e yönelik yaptırımlara yönelik eleştirilerinden belirgin bir değişiklik. Destekçileri çoğunlukla cezalara karşı olan bir partinin liderinden biraz şaşırtıcı bir değişim. Bu hafta yapılan bir ankete göre, İtalyanların yarısından biraz fazlası, yaşam maliyetleri üzerindeki güçlü etkisi nedeniyle önlemlere karşı çıkıyor. Ancak Meloni'nin rüzgarı var ve neofaşizm kökenli bir parti olan İtalya'nın Kardeşleri, kamuoyu yoklamalarında önde gidiyor. 

Bologna Üniversitesi'nde siyaset profesörü olan Sofia Ventura, "Yavaş ama emin adımlarla başarabileceğini ve sonunda başbakan olabileceğini anladı. Yani iddiaya girdi. Kamuoyunu korkutmak istemiyor ve ülkeye liderlik etmenin yüzde 100 Atlantikçi ve Avrupalı olduğunu göstermek zorunda olduğunun farkında” dedi. 

‘FARKLI BİR PLAN İZLİYOR’

Salvini ise, Ağustos 2019'da popülist Beş Yıldız Hareketi ile koalisyon hükümetini başarısız bir girişimde çökerttiğinde neredeyse yüzde 40'tan anketlerde yaklaşık yüzde 12'ye düşen Lig'e desteği yeniden canlandırmaya çalışıyor. Ventura, "Salvini, desteğin parçalandığını görüyor ve bu yüzden farklı bir oyun oynadığı açık" dedi.

İki parti, 25 Eylül'de rahat bir zafer elde etmek için koalisyon tahmininin parçası. Üçüncü üye, eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin partisi olan ve aynı zamanda Putin'in Rusya'sıyla yakın ilişkiler geliştiren Forza İtalya'dır. Bir koalisyon olarak, Ukrayna'ya desteği sürdürme ve AB ve NATO'nun yanında sağlam durma sözü verdiler. Lig ile yakın bağları olan ve ekonomik kalkınma bakanlığının eski bir müsteşarı olan Michele Garaci, yaptırımlara yaklaşımda olası bir değişiklikle de olsa, bunun iktidardayken korunacağına inanıyor. (Guardian)