İtalya'daki hükümet kaynakları Reuters'e verdiği demeçte, kısıtlamaları gevşetme kararının iki Körfez ülkesiyle diplomatik gerilimleri hafifletmeyi amaçladığını söyledi.

YASAK KISA SÜRDÜ

Bu yılın başlarında Roma, Yemen'de barışı sağlama ve insan haklarını koruma taahhüdünün bir parçası olarak Suudi Arabistan ve BAE'ye binlerce füze satışını durdurdu.Ancak Reuters'e gösterilen yeni bir dışişleri bakanlığı yönergesi, 2019'da getirilen ve Yemen'de kullanılabilecek silah ve teçhizat satışını engelleyen kısıtlamaların artık kaldırılacağını söyledi.

Pazartesi günü imzalanan kısa direktifte, "Bu gereklilik olmasa bile mevcut tüm izinler geçerli sayılacaktır" denildi.Suudi Arabistan ve BAE, BM destekli hükümeti desteklemek ve Yemen'deki başkent Sanaa'yı kontrol eden Husi isyancı grubuyla savaşmak için kurulan bir koalisyonun parçası.

BAE YÖNETİMİNDEN MİSİLLEME GELMİŞTİ

BAE, askeri birliğinin bir kısmını Yemen'den resmen geri çekmesine rağmen, ülkenin güneyinde doğrudan finanse ettiği ve eğittiği milisler aracılığıyla varlığını sürdürüyor.Körfez ülkelerine yönelik ihracat gereksinimleri, Birleşmiş Milletler'in dünyanın en büyük insani krizi olarak nitelendirdiği Yemen savaşına yönelik kamuoyunun tepkisinin ardından iki yıl önce sıkılaştırıldı.

İtalyan dışişleri bakanlığından bir kaynak, yaklaşık 12 bin 700 füze satışı da dahil olmak üzere Ocak ayında iptal edilen silah ruhsatlarının engellenmeye devam edeceğini söyledi.Ocak ayında Suudi Arabistan ve BAE'ye silah satışını durdurma kararının ardından Abu Dabi, İtalya'dan 2 Temmuz'a kadar Emirates'in al-Minhad hava üssünden uçak ve personelini çekmesini istedi.

İtalyan medyası ayrıca yerel şirketlerin kısıtlamalar nedeniyle BAE'deki sivil sözleşmeleri kaybedeceklerinden endişe duyduklarını bildirdi.

(Middle East Eye)