Anketler, sağcı bir koalisyonun parlamentonun zayıflamış alt ve üst meclislerinde sandalyelerin çoğunluğunu kolayca kazanacağını gösteriyor. Koalisyon, Giorgia Meloni'nin aşırı sağcı İtalya Kardeşleri tarafından yönetiliyor ve diğer üç sağ eğilimli partiyi içeriyor: Matteo Salvini yönetimindeki Lega, Silvio Berlusconi'nin ForzaItalia'sı ve daha küçük bir koalisyon ortağı olan Noi Moderati.

İSTİFANIN ARDINDAN GELEN ERKEN SEÇİM 

İtalya Kardeşleri partisinin en büyük oyu alması bekleniyor. Anket şirketi Politiche 2022'ye göre, oyların yaklaşık yüzde 12'sini alması beklenen en yakın sağcı müttefiki Lega'nın çok önünde, oyların neredeyse yüzde 25'ini aldığı görülüyor.

Merkez solda, eski Başbakan Enrico Letta liderliğindeki Demokrat Parti'nin yaklaşık yüzde 21 kazandığı görülüyor ve koalisyon ortaklarının hepsinin tek haneli paylar alması bekleniyor. Erken seçim, Başbakan Mario Draghi'nin ekonomik politikalarının arkasında kırılgan bir siyasi koalisyonu birleştirmeyi başaramamasının ardından Temmuz ayında istifa etmesinin ardından geldi.

FAŞİST DÖNEMİ HATIRLATIYOR

Politika açısından, İtalya Kardeşleri sıklıkla “neofaşist” veya “post-faşist” olarak tanımlandı, politikaları İtalya'nın faşist döneminin milliyetçi, yerlici ve göçmenlik karşıtı duruşunu yansıtıyor. Ancak Meloni, yaz aylarında İtalya'nın sağ kanadının "faşizmi tarihe gömdüğünü" söyleyerek partiyi faşist unsurlardan kurtardığını iddia ediyor. (CNBC)