İki hafta önce Roma'da bir metro istasyonunda öpüşen eşcinsel bir çifte düzenlenen saldırı, yasanın acilen onaylanması için yenilenen çağrılara yol açtı. Yasa, Kasım ayında parlamentonun alt meclisinden geçti, ancak üst meclisten geçişi, hükümet değişikliği ve Matteo Salvini’nin aşırı sağcı partisindeki politikacıların şiddetli direnişi nedeniyle ertelendi.

‘’ÇOĞUNLUK DESTEKLİYOR’’

Eşcinsel bir politikacı olan Alessandro Zan tarafından hazırlanan tasarı, ırkçı şiddeti, nefreti ve ayrımcılığı dört yıla kadar hapisle cezalandıran mevcut bir yasanın bir uzantısı olacak. Zan, "Komisyondaki insanların çoğunluğu yasayı destekliyor, ancak keyfi olarak oylamanın planlanmaması gerektiğine karar veren bir başkan tarafından rehin tutuluyoruz, çünkü kendisi, bunu istemeyen bir partinin üyesi" dedi.

İtalya 2016'da eşcinsel sivil sendikaları onaylasa da, ülke homofobi karşıtı önlemler oluşturma konusunda AB’nin gerisinde kalıyor. Son 25 yılda çeşitli hükümetlerin LGBTQ haklarını yasalara yerleştirme girişimleri ya bastırıldı ya da sabote edildi.

DİN ADAMLARI KARŞI ÇIKIYOR

Yasanın ifade özgürlüğünü engelleyeceğini savundular. Birkaç Katolik rahip, tasarının yasalaşmaması için dua etmek için nöbet tutarken, İtalyan piskoposlar konferansı bunun “özgürlüğün ölümü” anlamına geleceğini söyledi. (Guardian)