80 yaşındaki lider, Roma'da altı gün süren gergin oylamanın ardından en popüler isim olarak ortaya çıktı. Mattarella, görevden ayrılma arzusunu dile getirmişti, ancak yerel medya Başbakan Mario Draghi'nin onu İtalya'nın "istikrarı" için kalmaya ikna ettiğini bildirdi.

Sekizinci tur oylamanın ardından resmen yeniden seçildi. Oylamadan sonra konuşan Mattarella, ülkenin karşı karşıya olduğu sağlık ve ekonomik zorluklar ışığında görevde kalmanın "sorumluluk duygusu" olduğunu söyledi.

‘HARİKA HABER’

Anayasa Mahkemesi eski yargıcı olan Mattarella, "Millete karşı görev benim kişisel tercihlerimden önce gelmeli" dedi. Draghi, Mattarella'nın yeniden seçilmesini "İtalyanlar için harika bir haber" olarak nitelendirerek, “Parlamentonun kendisini ikinci bir dönem için yeniden seçme konusundaki son derece güçlü iradesine uyma kararından dolayı cumhurbaşkanına minnettarım” dedi.

İtalya'nın iktidar koalisyonundaki partiler, yedi tur oylamanın alternatif bir aday çıkaramaması ve kabinedeki derin bölünmeleri ortaya çıkarması üzerine Mattarella'yı yeniden seçmeyi kabul etti.

İtalya'nın cumhurbaşkanlığı bin 9 senatör, milletvekili ve bazı bölgesel delegelerden oluşan bir seçim kurulunda gizli oyla seçilir ve oyların üçte ikisini alan ilk aday galip ilan edilir. Birçok milletvekilinin çekimser kalması ve iktidar partileri tarafından öne sürülen adayların yeterli desteği toplayamaması üzerine Mattarella uzlaşma adayı olarak ortaya çıktı.

KRİZ ZAMANLARINDA ÖNE ÇIKIYOR

İtalya cumhurbaşkanlığı büyük ölçüde sembolik bir görevdir, ancak parlamentonun feshedilmesine izin verme, yeni başbakanları seçme ve zayıf koalisyonlara yetki vermeme yetkisi, siyasi kriz zamanlarında büyük güç anlamına gelir.

Son yıllarda, İtalyan siyaseti daha parçalı hale geldikçe, rol giderek daha önemli hale geldi ve Mattarella, birçok hükümet koalisyonunun çöktüğü bir zamanda İtalyan siyasetindeki birçok kişi tarafından istikrar sağlayıcı bir etki olarak övüldü.

Geçen yıl, Başbakan Giuseppe Conte'nin ülkenin koronavirüse tepkisi üzerine istifasının neden olduğu başka bir siyasi krizi önlemek için adım attı ve Draghi'yi atadı. Mattarella, o sırada İtalya'nın Covid-19 salgını ve on yıllardır yaşanan ekonomik krizle mücadele etmek için "yüksek profilli bir hükümete" ihtiyacı olduğunu söyledi. (BBC)