Üç göçmen hakları grubunun raporu, polis verilerini topladı ve savcılar tarafından Akdeniz'de sığınmacı taşıyan gemileri kaçırmakla suçlanan mültecilere karşı açılan binden fazla ceza davasını analiz etti.

GÜNAH KEÇİSİ OLARAK KULLANILDI

Arci Porco Rosso, STK Alarm Phone ve kâr amacı gütmeyen Borderline Sicilia tarafından hazırlanan raporda, polis memurlarının göçmenleri, bazı durumlarda sığınmacı olan şüpheli tekne şoförleri aleyhinde ifade vermeye ikna etmek için göçmenlik belgeleri ve başka teşvikler sunduğuna dair kanıtlar bulundu. STK'lar, rapordaki yeni kanıtların, İtalya'nın onlarca yıl boyunca sığınmacıları cezalandırmak için bir politika izlediğini doğruladığını ve savcıların cezaevlerini günah keçisi olarak kullanılan masum insanlarla doldurduğunu iddia ediyor.

Raporda, "Binden fazla davayı inceledik, yüzlerce kişiyle konuştuk. İtalya'nın göçü suç haline getirme sürecini tam olarak ortaya çıkarmak için tekne kullanmakla suçlanan kişiler, avukatlar, hakimler ve polis ve sahil güvenlik üyeleriyle konuştuk" denildi. Polis verilerini ve yüzlerce davada sunulan kanıtları kullanan rapor, mültecilerin kovuşturma için nasıl hedef alındığını ortaya koydu.

MÜEBBETE KADAR YOLU VAR

Raporda, Libya, Tunus veya Türkiye'den İtalya'ya bir tekne göndermeden önce, kaçakçıların sürücü olarak genellikle bir göçmeni seçtikleri belirtildi. Tekne İtalyan sularına girdiğinde, yetkililer yolculardan şoförü teşhis etmelerini istiyor ve ardından tutuklanıyor.

Genellikle savaşın parçaladığı ülkelerden gelen tekne şoförleri, ülkeye yasadışı yollardan göçmen tekneleri sürmekten, göçmen kaçakçılığına ve suç örgütüne kadar çeşitli suçlarla itham ediliyor. Bu insanlar, 15 yıldan ömür boyu hapis cezasına çarptırılabilirler. Her ne kadar birkaç davada yargıçlar zorunluluk halini kabul etseler de, şu anda yüzlerce dava İtalya'nın hukuk sisteminde yol alıyor. Rapora göre 2013'ten bu yana en az 24 kişi 10 yıldan fazla hapis cezasına çarptırılırken, altı kişi müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

İtalyan savcıların, raporun ülkenin organize suça karşı uzun süredir devam eden savaşının bir devamı olarak çerçevelendiği belirtilen göçmen tekne sürücüleri davalarında mafyayla mücadele yasalarını kullanması, yüzlerce tekne sürücüsünün cezai yaptırımlar gibi acımasız suçlamalarla karşı karşıya kalmasına yol açtı. 

Guardian