Liman, geçen Cuma günü tüm çalışanların aşı kanıtı, negatif bir koronavirüs testi veya enfeksiyondan yakın zamanda iyileştiğine dair belge göstermesini gerektiren yeni kuralların getirilmesi üzerine İtalya'daki protestoların odak noktası oldu.

LİMANDAN HÜKÜMET BİNALARINA

Yüzlerce rıhtım işçisinin İtalya'nın en büyük ticari limanındaki ana kapılardan birine erişimi kesmesinin ardından bu sabah tam teçhizatlı polis harekete geçti.Kalabalığa, tazyikli su ve ardından göz yaşartıcı gazlarla müdahale edildi. Kalabalıktan birçok kişi, hükümet binalarının önündeki protestolarına devam etmek için şehrin ana meydanına yöneldi.

Liman protestocularının sözcüsü Stefano Puzzer, "Bize saldırdılar. Dilim tutuldu. Bunu hiç beklemiyordum. Buraya oturacağız. Sakiniz. Pes etmeyeceğiz" dedi. 

‘AŞI KARŞITI’ PARTİYE DESTEK ARTTI

Hükümet, işçileri güvende tutmak ve daha fazla insanı aşı olmaya teşvik etmek için ‘Yeşil Geçiş’ingerekli olduğunu söylüyor. Yıl sonuna kadar geçerli olacak kurala göre, işçiler belgesiz çalışmaya çalışırlarsa ücretsiz olarak işten uzaklaştırılacak ve  bin 500 euroya kadar para cezasına çarptırılacaklar.

Kamuoyu yoklamalarının gösterdiğine göre İtalyanların çoğu bu hükmü destekliyor, ancak yüksek bir azınlık bunun temel işçi haklarını etkilediğini söylüyor.

Reuters tarafından geçen hafta incelenen bir hükümet belgesine göre, özel sektör çalışanlarının yaklaşık yüzde 15'i ve kamu sektörü çalışanlarının yüzde 8'i ‘Yeşil Geçiş’ kartına sahip değil. 

Ancak Puzzer, Trieste liman çalışanlarının yaklaşık yüzde 40'ının aşılanmadığını söyledi. Şehirde aşı karşıtlığı da İtalya'nın çoğundan daha yüksek ve bu ay belediye başkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 4,5'ini alan "aşı karşıtı" bir parti var. (Reuters)