Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, yerel saatle bu öğleden sonra elektrik talebinin "şiddetli" olmasını bekliyor. İnsanların gereksiz ışıkları kapatması gerektiğini, ancak yine de sıcak çarpmasını önlemek için klimayı kullanmaları gerektiğini söyledi.

SICAKLIK REKORLARI KIRILIYOR

Yetkililer haftalardır sıcaklıklar arttıkça elektrik kesintisi konusunda uyarıda bulunuyorlar. Hafta sonu Tokyo'nun merkezindeki sıcaklık 35 derecenin üzerine çıkarken, başkentin kuzeybatısındaki Isesaki şehri rekor 40.2 dereceyi gördü. Bu, Japonya için Haziran ayında kaydedilen en yüksek sıcaklık oldu. Haziran, Japonya'da yazın başlangıcını işaret ediyor ve sıcaklıklar ay boyunca tipik olarak 30 derecenin altında kalıyor.

Elektrik sağlayıcıları arzı artırmak için çalışıyor olsa da bakanlık, sıcaklıklar arttıkça durumun "öngörülemez" olduğunu söyledi. Açıklamada, “Talepte artış ve ani arz sıkıntıları olursa rezerv marjı gereken minimum yüzde 3'ün altına düşecektir" denildi.

Japonya'nın güç kaynağı, Mart ayında kuzeydoğu bölgesinde meydana gelen bir depremin bazı nükleer santralleri faaliyetlerini askıya almaya zorlamasından bu yana sıkışık durumda. Yetkililer ayrıca karbondioksit emisyonlarını azaltmak amacıyla birkaç eski fosil yakıt tesisini kapattı. Bu sorunlar, elektrik talebindeki artışla birlikte güç sıkıntısına neden oldu. (BBC)