Asya ülkesindeki sisteme göre, ölüm hücresindeki mahkumlar, infaz edilmelerinden sadece saatler önce bilgilendiriliyor. Yerel basında çıkan haberlere göre, avukatları, bu kadar kısa süre önce bilgi vermenin "son derece insanlık dışı" olduğunu savundu. İnsan hakları grupları, mahkumların ruh sağlığını etkilediğini söyleyerek uygulamayı uzun süredir eleştiriyor.

'HER GÜN KORKUYLA YAŞIYORLAR'

Reuters haberine göre, iki idam mahkumunun avukatı, "İdam mahkûmları her sabah o günün son günleri olacağı korkusuyla yaşıyor" dedi ve "Merkezi hükümet, bunun mahkumların idam edilmeden önce acı çekmesini engellemek için olduğunu söyledi ama bu bir açıklama değil. Yurtdışında mahkumlara hayatlarının sonunu düşünmeleri ve zihinsel olarak hazırlanmaları için zaman veriliyor" diye ekledi.

Mahkumlar, Osaka kentindeki bölge mahkemesinde bir ilk olduğuna inanılan, kısa süre önce bilgilendirmenin kendilerine itiraz etme zamanı vermediğini savunarak dava açtılar. Avukatlarına göre tazminat olarak 22 milyon yen (193 bin 500 dolar) talep ettiler. Japonya'da 100'den fazla kişi idam cezasına çarptırıldı, ancak yaklaşık iki yıldır kimse idam edilmiyor.

Reuters