Mürettebat, aile üyeleri ve güvenlik kaynaklarından gelen açıklamalara göre, silahlı korsanların gemiye bindikleri iyi organize edilmiş bir saldırıyı anlattı.

SÖZCÜ: YARDIM EDİLİYOR

Pazar akşamı Orta Afrika açıklarında Gabon sularında yardım alan Mozart gemisinde üç denizci kaldı. Gabon'un başkanlık sözcüsü Jessye Ella Ekogha, "Gemi sularımızda ve denizcilerimiz, Port Gentil'den birkaç deniz mili uzaklıkta yardım ediyorlar" dedi. Denizcilik
raporlarına göre, Liberya bandıralı gemi, Cumartesi günü Sao Tome adasının 160 kilometre dışında Gine Körfezi'nde saldırıya uğradığında Lagos'tan Cape Town'a doğru yola çıkmıştı.

NİJERYA DONANMASI: FARKINDA DEĞİLİZ

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, geminin dördüncü kaptanı Furkan Yaren, korsanların mürettebat üyelerini dövdüğünü ve kendisini yaralı bacakla bıraktığını söyledi. Türk medyası, İstanbul merkezli armatör Boden firmasının geminin mürettebatı ve operatörlerinin silah
zoruyla kaçırıldığını söylediğini aktardı. Nijerya Donanması komutanı Edward Yeibo, saldırının farkında olmadığını ve ayrıntılar aradığını söyledi.

"SİLAH KULLANMALARI BÜYÜK BİR HAMLE"

Uluslararası Denizcilik Bürosu raporuna göre, bir düzineden fazla ülkeyle sınır komşusu olan Körfez'deki korsanlar, geçen yıl 22 olayda 130 denizciyi kaçırdı. Analistler, Mozart isimli Türk gemisine yapılan saldırının ardından, Nijerya hükümetine gemicileri korumaya yönelik uluslararası baskının artacağını söylüyor. İngiltere merkezli EOS Risk Group CEO'su David Johnson, "Korsanlar cephane kullanmaya karar verdiyse bu büyük bir hamle" dedi. Kaçırılanların Nijerya Deltası'na geri götürüleceğine "şüphe yok" dedi.

FİDYE DETAYLARI BEKLENİYOR

Türkiye Dışişleri Bakanlığı korsanların Ankara ile herhangi bir temas kurmadığını söyledi. Ancak Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı açıklamada, "Bölge ülkelerin hepsiyle temasa geçtik. Korsanlar ne aileler ne bizler ne de şirketle temasta bulunmadılar. Süreci takip ediyoruz" dedi.

Geminin kaçırılan 42 yaşındaki kaptanı Mustafa Kaya'nın kardeşi Seyit Kaya, bir röportajda gemi sahibinden herhangi bir fidye ile ilgili detayları beklediğini söyledi. Aynı zamanda denizci olan Kaya, "Bu bölge birçok saldırının gerçekleştiği bölge olduğu için korsanlara karşı tedbirler alıyorlar" dedi.

Derleyen: İsmail Cömert / polemikhaber.com