Nijerya'da okullar silahlı gruplar tarafından fidye için toplu kaçırmaların hedefi haline geldi. Nijerya'daki bu tür adam kaçırmalar önce Boko Haram, daha sonra da IŞİD tarafından gerçekleştirildi, ancak taktik şimdi suç çeteleri tarafından benimsendi.

'BİR YILDA BİN 400 ÇOCUK KAÇIRILDI'

UNICEF’ten yapılan açıklamada, bu yıl Nijerya'da şimdiye kadar okullara 20 saldırı düzenlendiğini, bin 400'den fazla çocuğun kaçırıldığını ve 16'sının öldüğünü belirterek, 200'den fazla çocuğun hala kayıp olduğunu da eklendi.

UNICEF Nijerya Temsilcisi Peter Hawkins, "Öğrenciler eğitimlerinden mahrum bırakılıyor. Nijerya'daki okul saldırıları ve öğrenci kaçırma olayları nedeniyle aileler çocuklarını okula göndermekten korkuyor" dedi.

ENGEL OLUNAMIYOR

UNICEF, 37 milyondan fazla Nijeryalı çocuğun bu ay yeni eğitim yılına başlayacağını söyledi. Covid-19 karantinaları nedeniyle okullar kapandıktan sonra tahminen sekiz milyon kişi yüz yüze eğitim için bir yıldan fazla beklemek zorunda kaldı.

Güvensizlik Nijerya'da okulların kapanmasına da yol açıyor. Birkaç kuzeybatı eyaleti, motosikletle seyahat eden ve uzak yerlerde kamp yapan çeteleri dağıtmak için bidonlarda yakıt satışını ve yakacak odunların kamyonlarda taşınmasını yasaklayarak kaçırma olaylarını engellemeye çalıştı.

Nijerya'nın başkenti Abuja'da, yakın eyaletlerdeki okulların fidye için insan kaçakçıları tarafından hedef alınmasından sonra, okul döneminin başlangıcı açıklama yapılmadan alışılmadık şekilde geç bir tarihe ertelendi.

Reuters