İslam hukuku uyarınca gerekli olan temizlik ve arınma için hamamları düzenli olarak kullanan kadınlar, bunun Taliban'ın kontrolünü sıkılaştırmasının ve temel haklarını ihlal etmesinin bir başka örneği olduğunu söyledi. Yasağın ülkenin diğer bölgelerine de yayılmasından korkuyorlar.

TALİBAN KOMUTANI GELİŞMEDEN RAHATSIZ

Taliban Fazilet Yayma ve Kötülüğün Önlenmesi Bakanlığı'nın eyalet şubesinden Sardar Mohammad Haydari, kadınların Belh ve Herat illerinde hamamlara girmesinin yasaklanacağını söyledi.

Ancak isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan başka bir Taliban komutanı, kararı desteklemediğini ve Afganistan'ın yeni liderlerinin "daha büyük mücadelelere" odaklanması gerektiğini söyledi.

Taliban'ın Ağustos ayında ülkeyi ele geçirmesi Afganistan'ı insani bir krize soktu. Milyonlarca insan açlıkla karşı karşıya ve çoğu soğuk aylarda ısınmak için yakacak veya kömür alamıyor. Hanelerin çoğunluğunun suya doğrudan erişimi bulunmuyor. Mahallelerin sadece yüzde 39'unun su ve sanitasyona yeterli erişiminin olduğu kuzeybatıdaki Herat kentindeki kadınlar, bazı hamamların çoktan kapandığını bildirdi.

Afganistan'daki Çocuklar için Kâr amacı gütmeyen kuruluştan Winuss Azizi, Herat ve Mezar-ı Şerif'teki çoğu hanenin büyük miktarlarda suyu ısıtma kapasitesine veya tesislerine sahip olmadığını söyledi. Azizi, "Bu yüzden insanlar kışın hamamlara güveniyor" dedi ve ekledi: "İslam, birçoklarının hamamları ziyaret ettiği adet. Düzenli olarak hamamda arınma namazı kılan kadınları gördüm.”

‘EN BAŞINDAN BELLİYDİ’

Herat'ta yaşayan 26 yaşındaki Lina Ebrahimi, “Isıtılmış su ile dolu bir banyo için yeri olmayan küçük bir evimiz var; Bu yüzden hamama giderdim. Diğer ailelerin hiç banyo yapma imkanı olmayabilir ve temizlik için tamamen halka açık hamamlara bağımlı olabilir. Artık bu fırsat ellerinden alındı” dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Kadın Hakları Direktör Yardımcısı Heather Barr, "hiçbir sebep olmaksızın kadınları soğuktan kurtulmanın tek yolunun yasaklanması zulmüne" karşı "öfkeli" olduğunu söyleyerek, "Kadınların hayatlarının her alanına karışmak istemeye niyetli görünüyorlar. Afgan kadınlardan durumun daha da kötüye gideceğine dair uyarıları en başından duyduk. Bugün, haklı olduklarına dair kanıtlar görüyoruz” dedi.