Ukrayna Başsavcısı Iryna Venediktova, soruşturmaların güney kıyısındaki Mykolaiv ve Herson bölgelerine odaklandığını, ancak savaş nedeniyle kanıt toplamanın zor olduğunu söyledi. Venediktova, “Savaşın ilk günlerinden itibaren soykırımla ilgili bu davayı başlattık. Bu nedenle çocukların zorla nakli çok önemli” dedi.

Ukrayna İnsan Hakları Ombudsmanı Lyudmyla Denisova, Moskova'nın çatışma sırasında 1.2 milyon sınır dışı edilen kişilerin arasında 210 binden fazla çocuğu Rusya'ya yerleştirdiğini söyledi. Birleşmiş Milletler tarafından Yahudi soykırımından sonra kabul edilen Soykırım Sözleşmesi, beş soykırım fiilini belirtir: bir grubun üyelerini öldürmek, ciddi bedensel veya zihinsel zarara neden olmak, yıkıcı koşullar uygulamak, doğumları önlemek ve çocukları zorla alıkoymak.

SORUŞTURMALAR DEVAM EDİYOR

Sivilleri ve sivil altyapıyı hedef alma, tecavüz, işkence ve yargısız infazlar da dahil olmak üzere Kiev, Harkov, Lviv, Sumi ve Zhytomyr'de iddia edilen diğer Rus savaş suçları soruşturuluyor. Venediktova, Ukrayna'nın 600'den fazla Rus şüpheliyi tespit ettiğini ve bazı savaş esirleri olan yaklaşık 80 kişi hakkında kovuşturma başlattığını söyledi.

Soykırım sadece Bosna, Ruanda ve Kamboçya'daki çatışmalar için uluslararası mahkemelerde kanıtlanmıştır. Ancak uzmanlar, soykırım niyetini kanıtlamak için zorlu testlerden geçen bir vahşet modeli de dahil olmak üzere Ukrayna'daki bir davayı destekleyecek kanıtlar olduğunu söylüyor. (Mirror)