Geçen hafta sonu Toronto'nun yaklaşık 200 kilometre güneybatısında, Londra'da bir sokak köşesinde beklerken bir sürücünün çarptığı Afzaal ailesi üyeleri için bir cenaze töreni düzenlendi.

POLİS: MÜSLÜMAN OLDUKLARI İÇİN

46 yaşındaki Salman Afzaal, 44 yaşındaki eşi Madiha, 15 yaşındaki kızları Yumna ve Salman'ın annesi 74 yaşındaki Talat, yerel saatle 20.40 sıralarında sürücünün bir kamyonetle üzerinden geçmesi sonucu öldürüldü. Çiftin dokuz yaşındaki oğlu ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

Polis, ailenin “İslami inançları nedeniyle” hedef alındığını söyledi.Şehrin belediye başkanı Ed Holder tören başlamadan önce CBC News'e verdiği demeçte, "Bu kelimelerin ötesinde" diyerek, “Bu, bir ailenin üç neslinin böyle yok edildiğini görmek çok üzücü. Anlaşılmaz olanı anlamaya çalışıyoruz” şeklinde ekledi. 

ACİL EYLEM ÇAĞRISI

Ulusal bir grup olan Kanadalı Müslümanlar Ulusal Konseyi, bu hafta açık bir mektupta Başbakan Justin Trudeau'nun hükümetine "Kanada'nın Müslümanlara yönelik şiddeti sona erdirmek için ileriye dönük bir yol çizmesi için" İslamofobi Ulusal Eylem Zirvesi'ne ev sahipliği yapması çağrısında bulundu.

Konsey’den yapılan açıklamada, “Zirve bir başlangıçtır. Zirvenin somut politika açısından sonucu, tüm hükümetlerin ve siyasi partilerin daha fazla can kaybını önlemeye gerçekten kararlı olup olmadıklarının bir testi olacak” denildi. 

Cuma günü, muhalefetteki Yeni Demokrat Parti (NDP), Ottawa'nın Temmuz ayı sonundan önce İslamofobi konulu acil durum zirvesini toplamasını talep eden mecliste oybirliğiyle onay önergesi sundu.

NDP lideri Jagmeet Singh yaptığı açıklamada, nefrete nefes alacak hava veya tutacak alan veremeyiz. Kanada'nın beyaz üstünlüğü ve aşırı sağ radikalleşme sorunumuzu acilen çözmesi gerekiyor. Maalesef bu tür trajediler münferit olaylar değil. Bu ülkedeki Müslümanlar yıllarca nefret yaşadı. Bu şekilde olmamalı. Şimdi bu sorunu çözmek hükümetin görevidir” dedi.

TRUDEAU: TERÖR SALDIRISI

Trudeau, saldırıyı "terör saldırısı" olarak nitelendirdi ve aşırı sağ nefretini durdurmak için daha fazlasını yapacağına söz verdi.

Kanada'nın çeşitlilik, Katılım ve Gençlik Bakanı BardishChagger yaptığı açıklamada, "Topluluklardan gelen çağrılara yanıt olarak, daha fazla eylemi koordine etmek için İslamofobi Ulusal Zirvesi de dahil olmak üzere bir dizi zirveye ev sahipliği yapacağız" dedi.

 (Al Jazeera)