Yüksek göç alan ülkeler arasında bile Kanada öne çıkıyor. İlgili Bakan Marco Mendicino, göçün Kanada’nın ekonomik iyileşmesinin ve uzun vadeli refahının "kilit bir unsuru" olduğunu söylüyor.

KAMYON ŞÖFÖRLERİNDEN ÜNİVERSİTE MEZUNLARINA KADAR

Pandemi sadece Kanada’nın yabancı yetenekleri ithal etme hevesini artırmadı. 

Aynı zamanda, hükümetin yeteneklerin ne anlama geldiğine dair fikrini de değiştirdi. 14 Nisan'da Mendicino, Kanada'nın geçici oturma izni ile 90 bin kişinin kalıcı ikametgahına giden yolları açacağını duyurdu. 

Çoğu, kamyon şoförlerinden duvarcılara kadar değişebilen sağlık hizmetleri ve diğer temel mesleklerden çalışan işçiler. Geri kalanlar ise Kanada’daki üniversitelerden mezun olan kişiler.

YARIM MİLYON KİŞİ

Kanada, ülkeye kimin alınacağı konusunda seçici. 

Kontenjanların çoğu, eğitimli göçmenlere ayrılmış durumda. Ülkenin yabancı uyruklu nüfusu OECD'deki en iyi eğitimli nüfus. 

2021 ile 2023 yılları arasında Kanada, aynı zamanda, ülkede yeni göçmenlerin veya halihazırda bulunan kişilerin yaklaşık 312 bin akrabasını ve 181 bin mülteciyi daimi ikamet eden kişi olarak kabul etmeyi planlamakta.

EN DÜŞÜK PUANA İNDİRDİ

Pandemiden önce hükümet, geçici göçmenlere yerleşme şansı vermeye başlamıştı. 

2008 yılından bu yana, vasıflı olmaları ve İngilizce veya Fransızcadan birini konuşmaları koşuluyla, ülkede deneyime sahip işçilere daimi ikamet izni sunuluyor ama şimdi hükümet daha esnek hale geliyor. 

Şubat ayında, ekonomik göçmenler için düzenlediği "Hızlı Giriş" programı kapsamında ülkedeki 27 bin kişiyi kalıcı ikamet başvurusu yapmaya davet etti. 

Hak kazanmak için gereken puan sayısını 461'den 75'e düşürdü ki bu şimdiye kadarki en düşük puan.

(Economist, Çeviri: polemikhaber)