Trudeau, "Rekabet ediyorduk ve Çin zaman zaman açık pazarda, rekabetçi bir şekilde bizimle çok akıllıca oynuyordu. Birlikte çalışmak ve güçlü durmak için daha iyi bir iş çıkarmalıyız ki Çin farklı açılardan oynayıp bizi birbirimize karşı bölemesin" diye ekledi. 

‘REHİNE DİPLOMASİSİ’ İLİŞKİLERİ GERDİ

Kanada ve Çin arasındaki ilişkiler, Huawei'nin Mali İşler Direktörü Meng Wanzhou'nun 2018'de bir ABD iade emriyle tutuklanmasından bu yana soğuktu. Çin, kısa bir süre sonra iki Kanadalıyı tutuklayarak Ottawa'nın rehine diplomasisi suçlamalarını reddetti. Meng, Eylül ayında ABD savcılarıyla iade mücadelesini sona erdiren bir anlaşmaya vardı ve iki Kanadalı anlaşmadan birkaç saat sonra serbest bırakıldı.

Meng'in tutuklanmasından önce bile, Kanada'nın Çin'in insan hakları pozisyonlarını tekrar tekrar sorgulaması Pekin'i rahatsız etmişti ve iki ülke yakınlaşmayı başaramadı.

Bu ayın başlarında Kanada, Çin'e insan hakları siciliyle ilgili bir mesaj göndermek için Şubat ayında Pekin'de yapılacak 2022 Kış Olimpiyatları'nın diplomatik boykotunda müttefiklerine katılacağını söyledi. (Reuters)