British Columbia'daki Royal Roads Üniversitesi'ndeki Cascade Enstitüsü'nün Kurucu Direktörü Thomas Homer-Dixon, Globe and Mail'de “Sırf gülünç veya hayal edilemeyecek kadar korkunç göründükleri için bu olasılıkları göz ardı etmemeliyiz” dedi.

‘İÇ SAVAŞ ÇIKACAK’

Thomas Homer-Dixon, “2014'te Donald Trump'ın başkan olacağı önerisi de hemen hemen herkesi saçma bulurdu. Ama bugün, saçmalığın düzenli olarak gerçek ve korkunç sıradanlığın gerçekleştiği bir dünyada yaşıyoruz" diyerek, "2025'e kadar Amerikan demokrasisi çökebilir ve yaygın sivil şiddet de dahil olmak üzere aşırı iç siyasi istikrarsızlığa neden olabilir. 2030 yılına kadar, ülke sağcı bir diktatörlük tarafından yönetilebilir” şeklinde ekledi. 

‘DİKKATİMİZİ SALGINA VERDİK’

Homer-Dixon, kırk yıldan fazla bir süredir “şiddetli çatışmaların uzmanı” olarak Kanada'nın “yayılmakta olan krize” dikkat etmesi gerektiğini söyleyerek, “Güneyden korkunç bir fırtına geliyor ve Kanada ne yazık ki hazırlıksız. Geçen yıl boyunca dikkatimizi, Covid-19'un zorlukları, uzlaşma ve iklim değişikliğinin hızlandırıcı etkileri ile dikkatimizi dağıtarak içimize çevirdik” dedi. 

Homer-Dixon, “Fakat şimdi Amerika Birleşik Devletleri'nde demokrasinin muhtemel çözülüşü hakkında ne yapacağımıza dair acil soruna odaklanmalıyız. Tehlikenin büyüklüğünü tam olarak kabul ederek başlamalıyız. Trump yeniden seçilirse, daha iyimser senaryolarda bile ülkemize yönelik ekonomik ve siyasi riskler sayısız olacaktır” diye ekleyerek, iç muhalefeti etkin bir şekilde etkisiz hale getiren yeni bir Trump yönetiminin kuzey komşusuna kasten zarar verdiği bir senaryo bile gördüğünü söyledi. (Guardian)