Örgütün yaptığı açıklamaya göre, Ottawa yönetiminin bu yılın başlarında terör örgütü olarak adlandırdığı aşırı sağcı grup Proud Boys (Gururlu Çocuklar), yanlış bir şey yapmadığını söyleyerek kendisini feshetti.

KONGRE BASKININDA PARMAKLARI VAR

Şubat ayında Kanada, grubun aktif bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu ve Ocak ayında Trump yanlısı isyancılar tarafından ABD’deki kongre binası'na düzenlenen ölümcül saldırıda "önemli bir rol" oynadığını söyledi. ABD makamları, 6 Ocak saldırısıyla ilgili olarak birkaç Proud Boys üyesini suçlamıştı. 

Resmi Proud Boys kanalının yöneticisi tarafından Telegram'da yayınlanan açıklamada, "Gerçek şu ki, hiçbir zaman terörist veya beyaz üstünlük grubu olmadık" diyerek, "Biz elektrikçiyiz, marangozuz, mali müşaviriz, tamirciyiz, vb. Dahası, bizler baba, kardeş, amca ve oğullarız" şeklinde ekledi. 

FBI LİSTEYE ALDI

2016 yılında kurulan grubun kurucusu, medyada bilinen bir girişimci olan Gavin McInnes, Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan bir Kanadalı. Grup, platformların nefret politikalarını ihlal ettikten sonra Ekim 2018'de Facebook ve Instagram tarafından yasaklandı ve FBI tarafından aşırılık yanlısı bir örgüt olarak sınıflandırıldı.

BAKAN: MÜSAMAHA GÖSTERMEYECEĞİZ

Ocak ayının sonlarında, Kanada parlamentosu, federal hükümete sağcı Proud Boys'u terörist bir grup olarak ataması çağrısında bulunan bir önergeyi oybirliğiyle kabul etti. Önergenin pratikte yasal bir etkisi olmadı, ancak Kanada'daki sağcı aşırılık konusunda artan bir endişeye işaret etti.

Kanada'nın Kamu Güvenliği Bakanı Bill Blair, Şubat ayında yerel istihbarat güçlerinin grup hakkında giderek daha fazla endişelendiğini söyledi. Blair o sırada "Kanada ideolojik, dini veya siyasi nedenli şiddet eylemlerine müsamaha göstermeyecektir" dedi. (Guardian)